Stavět domy v okolí bývalých dolů bude snazší. OKD už připravuje prodej pozemků

Stavby v okolí bývalých dolů budou snažší (zdroj: ČT24)

Postavit dům v okolí bývalých dolů na Karvinsku nebo Frenštátsku bude jednodušší. Ministerstvo životního prostředí uvolnilo hned několik lokalit v Moravskoslezském kraji, kde se zákonem chránila ložiska černého uhlí. Zájemci už proto nebudou potřebovat povolení Báňského úřadu. Pozemky v okolí dnes už nečinných dolů vlastní těžební společnost OKD, která je bude v blízké budoucnosti nabízet k prodeji.

Lidé žijící v karvinské části Staré Město si mohou po více než deseti letech nejistoty konečně oddechnout. OKD několikrát chtěla v této lokalitě začít s těžbou, hrozilo tak, že některé domy by mohly jít k zemi. V tomto případě nakonec zůstalo jenom u plánů.

Těžba nikdy zahájena nebyla a zřejmě už ani nebude. V klidné okrajové části Karviné by se tak opět mohlo začít stavět. „V prvé řadě musíme změnit územní plán, aby se zde mohlo stavět. A až ten územní plán bude změněn, musí se domluvit, jakým způsobem se začnou rozprodávat pozemky,“ řekl náměstek karvinského primátora Miroslav Hajdušík (KSČM).  

Většinu pozemků vlastní společnost OKD. Všechny parcely jsou podle ředitele státního podniku Diamo zcela bezpečné. Právě tato firma dlouhodobě dohlíží na bezpečnost po ukončení těžby. „Vlivy těžby, dolování, poddolování nejsou okamžitě s probíhající těžbou. Vždycky je tam nějaké časové zpoždění,“ upozornil ředitel závodu Darkov Josef Lazárek. 

Oživení spících lokalit

Město Karviná se už dlouho snaží pohornickou krajinu rekultivovat. Příkladem je například jezero mezi těžními věžemi, takzvané Karvinské moře, které město přetvořilo v rekreační zónu. Moravskoslezský kraj chce však jít mnohem dál. Plánuje například obří skleníky a vědecká pracoviště, která by mohla nalákat nejen turisty, ale i vědce.  

Na Frenštátsku se zmírnění podmínek týká celého dobývacího prostoru Trojanovice. Jde o další lokalitu, kde se povolování staveb výrazně zjednoduší. „Byl to jeden z našich požadavků nebo žádostí, protože se bavíme o tom, že se má zrušit dobývací prostor, má se ukončit přemýšlení nad tím, že by tady vůbec někdy nějaká těžba byla,“ uvedl starosta Trojanovic Jiří Novotný (za Naše Beskydy-SNK). 

Podle místostarosty Frenštátu pod Radhoštěm Jiřího Unruha (za Nezávislé pro Frenštát) se čekací doba na vydání stavebního povolení v této lokalitě zkrátí zájemcům o nové bydlení zhruba o měsíc.  

Další důležitým faktorem je i cena. Lidé, kteří se v okolí bývalých dolů v minulosti rozhodli stavět, měli zvýšené náklady tím, že museli mít kromě vyjádření těžařů zesílené základy domu. To už nově nutné nebude.