Na dohled šikmého kostela mají vzniknout obří skleníky a naučný park. Škoda, říká Karin Lednická

Události: Projekt v Karvinsku (zdroj: ČT24)

Dlouho opomíjené místo na Karvinsku se má stát za několik let turistickým centrem. Soukromý investor chce v lokalitě bývalého Dolu Barbora vybudovat zábavní a naučný rodinný park. V jeho sousedství mají vyrůst velkokapacitní skleníky pro simulaci klimatických podmínek. Investoři mluví o atrakci, která lidi zajímá, odpůrci namítají, že takový projekt nepatří do historicky cenného území. Nápad se nelíbí například spisovatelce Karin Lednické, která Starou Karvinou dostala do širšího povědomí bestsellerem Šikmý kostel.

Cílem dvousetmilionového projektu rodinného parku je podle architekta Jiřího Fialy vytvořit zážitkově naučnou lokalitu pro trávení volného času. Tematicky se dvousetmilionový projekt zaměří na techniku a její přínos společnosti zejména na konci devatenáctého století.

V podobě atrakcí se autoři inspirovali hlavně hornictvím. „Bude tam šachta obložená uhlím, bude vypadat jako opravdová důlní šachta, takže se v ní děti umažou jako jejich dědečkové,“ upřesňuje Fiala.

„Orientujeme se nejenom na zábavu, ale i na edukaci,“ dodává investor Pavel Ďurďa. „Myslím, že společensky je to žádané, v okolí nic takového není,“ upozorňuje. Současně se v lokalitě připravuje výstavba velkokapacitních skleníků Eden Silesia, které mají simulovat různé klimatické podmínky. Se zamýšleným naučně-zábavním parkem je spojuje jméno architekta Fialy. A chystá se i rekonstrukce dolu Gabriela, proměnit by se měl v hornické muzeum.

Projekt skleníků Eden Silesia
Zdroj: Fiala Architects

Kritici projektu: To místo už zajímavé je

Kritikům projektu se nelíbí, že v místech parku bývalo centrum už neexistující Staré Karviné. A hned vedle budoucího parku stál nacistický tábor pro sovětské zajatce. „Přijde mi jako strašná škoda, aby něco, co je už teď pro lidi zajímavé, bylo překryto něčím, co může být vybudováno jinde,“ říká spisovatelka Karin Lednická.

Právě její kniha inspirovaná skutečnými příběhy z Karvinska láká do těchto míst turisty. Ještě před sedmdesáti lety tam žilo přes dvacet tisíc lidí, město ale padlo za oběť těžbě uhlí. Mementem zůstal nakloněný kostel svatého Petra z Alkantary, který dal také název bestselleru Karin Lednické. Karvinskou ságu zamýšlela jako trilogii, dvě knihy už vyšly.

Vedení města: Je to příležitost

Oblast vybranou pro velké investice by spisovatelka ráda dostala na seznam UNESCO. Pro nový projekt navrhuje jiné lokality. Investor Pavel Ďurďa chtěl park původně budovat ve Frýdku-Místku, když plán nevyšel, přijal nabídku z Karviné. Nejvíce ho oslovily právě pozemky u bývalého Dolu Barbora.

Ďurďa podle mluvčího karvinského magistrátu Lukáše Hudečka jedná o odkupu pozemků. Ty jsou ve vlastnictví společnosti Asental. Vedení města vznik parku podpořilo. Od obou projektů si slibuje příliv návštěvníků a více pracovních míst. „Propojení této oblasti může přinést obrovský potenciál pro všechny zúčastněné,“ nepochybuje primátor Jan Wolf (ČSSD). „A historii si připomeneme taky,“ dodává.

S otevřením parku počítá investor do roku 2025. Ke skleníkům Eden Silesia má během půl roku vzniknout studie proveditelnosti. Pokud se začnou stavět, návštěvníkům by se mohly otevřít v roce 2027.