Důl Frenštát čeká likvidace. Zásoby uhlí jsou v něm velké, těžba ale nikdy nezačala

Těžební společnost OKD chce zlikvidovat Důl Frenštát. V areálu, kde je zhruba padesátka staveb, se nikdy netěžilo, o jeho zrušení usiluje sdružení obcí v Beskydech už desítky let. OKD plánuje, že nechá zbourat budovy na povrchu a obě důlní jámy zasype.

Přes 200 tisíc tun nezpevněného zásypového materiálu a s ním spojené stovky nákladních aut už by za nedlouho mohly začít brázdit cestu v Trojanovicích, na jejichž území areál Dolu Frenštát stojí. Uhlí v hloubce kolem jednoho kilometru by tak mělo zůstat navždy v podzemí.

Desítky let o likvidaci areálu usilují města a obce v okolí. „Nepřejí si to lidé, kteří tady bydlí, je to rekreační oblast, která přitahuje spoustu turistů, a mělo by to velký vliv na životní prostředí,“ řekl místostarosta Frenštátu pod Radhoštěm Jiří Unruh (Nezávislí pro Frenštát).

Důl Frenštát
Zdroj: OKD/ČTK

„Jednou ze základních vizí je z tohoto areálu udělat zelenou louku a nechat ji nějaký čas odpočívat. Vize přestavby zatím není, měl by nastat určitý oddech obyvatel v této oblasti, což právě zelená louka jednoznačně splní,“ popsala místostarostka Trojanovic Ivana Vrtalová (Naše Beskydy).

Důl leží na okraji chráněné krajinné oblasti. Jeho areál tvoří 53 budov, které svou výškou narušují panorama Beskyd. V minulosti jim navíc vypršelo stavební povolení.

Zrušení areálu zlevní a zjednoduší stavby v okolí

Zasypání obou důlních jam a demolice všech objektů v areálu by znamenala i zvýšení cen pozemků a zrušení současného statutu poddolované oblasti, což povede i ke zjednodušení procesu zahájení stavebního řízení. „V povolovacím procesu to bude znamenat o jedno lejstro méně a v realizaci bude významná úspora na vyztužování základů v desítkách tisíc korun,“ řekl projektant Tomáš Bruckner.

K záměru likvidace Dolu Frenštát teď mohou lidé po dobu jednoho měsíce posílat své připomínky. „Poté bude posouzeno, zda proces skončí závěrem zjišťovacího řízení, nebo bude záměr podroben plnému posuzování vlivů na životní prostředí,“ uvedlo ministerstvo životního prostředí.

Důl stojí na významném nalezišti černého uhlí v Česku

Černouhelný Důl Frenštát vznikl v 80. letech. V oblasti se nachází podle odhadů více než 1,5 miliardy tun černého uhlí. Jde o jedno ze dvou významných ložisek této suroviny mimo Karvinsko, průzkumné vrty tady probíhaly před více než půlstoletím.

Od 90. let se těžba uhlí na Ostravsku utlumovala, ve Frenštátě se tak nikdy těžit nezačalo a od roku 1991 je v takzvaném zajišťovacím režimu. V dole místo těžby probíhají udržovací práce, jako čerpání přítokových vod nebo zajištění trvalého odvětrávání.

V červnu loňského roku společnost OKD přislíbila, že vyhotoví demoliční plán, podle kterého by se měly jako první zlikvidovat těžební věže. Dlouhá léta předtím ale kvůli ložiskům uhlí důl zbourat odmítala.