Šťastný to mlýn. Babiččino údolí se uzavřelo kvůli opravám náhonu

Reportáž: Babiččino údolí se uzavřelo, opravuje se mlýnský náhon (zdroj: ČT24)

Kvůli opravám Rudrova mlýna zůstane minimálně do konce měsíce uzavřené Babiččino údolí v Ratibořicích. Těžká technika zde čistí mlýnský náhon poškozený při povodních před čtyřmi lety. Turisté by se na pěšiny proslavené Boženou Němcovou mohli dostat v prvním nebo druhém dubnovém týdnu.

Mlýnský náhon o délce 750 metrů přivádí vodu z řeky Úpy nejen do mlýna, kde podle Němcové dováděly děti Kudrnových a Panklových, ale i k ratibořickému mandlu. Koryto náhonu ovšem poškodila a zanesla povodeň z roku 2013 a bezmála osmimilionový projekt Národního památkového ústavu má zajistit, aby oba ratibořické objekty závislé na vodní síle zůstaly funkční.

Kvůli opravám se proto na následujících čtrnáct dní pro turisty vstup do Babiččina údolí uzavřel; stavební firma za pomoci bagrů a těžkých nákladních aut momentálně čistí zanesený náhon. Vedle toho se chystá i výměna stavidel i mostků a oprava poškozených mlýnských kol i vantroků – dřevěných koryt, které na kolo vedou vodu.

Tato část rekonstrukce už proběhne za běžného návštěvnického provozu a potrvá do září. „Pro turisty by mohlo být zajímavé vidět při práci tesaře a řezbáře, na druhou stranu bude potřeba počítat s omezením vstupu do některých míst,“ doplnila reportérka České televize Věra Hofmanová.

Náhon Rudrova mlýna v Babiččině údolí
Zdroj: Hana Hrubešová/ČTK

Nejedná se přitom o jediné opravy v kultovní krajině české literatury; Národní památkový ústav a správa ratibořického zámku připravují také generální opravu bytového domu v sousedství hlavního parkoviště. Po opravách, jež vyjdou na více než třináct milionů, by měl sloužit pro bydlení stálých zaměstnanců zámku.