Soukromé školy mají potíže s akreditací. Rodiče je přitom často podporují

Soukromé školy mají potíže s akreditací (zdroj: ČT24)

Vznik řady soukromých škol provází potíže, i když nemají nouzi o děti a podporují je i rodiče. Ministerstvo školství například údajně odmítá registrovat Montessori základní školu ve Vlásenici na Pelhřimovsku, která tak zatím funguje v provizoriu. Rodiče přitom chtějí děti do školy posílat a jsou připraveni ji podpořit i finančně. Vznik další soukromé školy nechce zatím ministerstvo povolit ani v Úlibicích na Jičínsku, i když zde projekt podpořila i obec.

Montessori škola Vlásenický dvůr zatím funguje pouze jako spolek rodičů. Děti, které ji navštěvují, jsou oficiálně v domácím vzdělávání a do běžné základní školy musí chodit na přezkoušení.

V Montessori škole se učí formou her a prožitků. Využívá se také velké množství pomůcek a klade se důraz na propojení souvislostí. Rodiče jsou s touto formou pedagogiky velice spokojení a nejasná budoucnost školy je mrzí.

Škola prozatím našla azyl v podkroví mateřské školy, ale už se pro ni připravují nové prostory. „Žádáme o kapacitu 70 dětí na celkovou devítiletou školu, kterou bychom chtěli postupně naplnit,“ uvedla zakladatelka Montessori základní školy Vlásenický dvůr Pavlína Kábová.

Základní školy musí budoucí prvňáky odmítat
Zdroj: ČTK/KEYSTONE/WALTER BIERI

Registraci ale škola nedostane zřejmě ani příští rok. „Nahlíželi jsme na ministerstvu do spisu, který se týká naší školy. Důvodem je údajně dostatečná kapacita škol v regionu,“ řekla ČT Kábová. „Dokud není dáno konečné rozhodnutí, nemohu žádným způsobem žádost komentovat,“ uvedla mluvčí resortu Jarmila Balážová.

Zabránit odchodu mladých do města

Podle informací z ministerstva žádá v celé zemi pro příští školní rok o registraci 46 nových škol. Zatím ji získalo pouze šest subjektů.

Vznik další soukromé základní školy se nedaří prosadit ani v Úlibicích na Jičínsku. Nepomohlo ani to, že projekt podpořila i obec, která tím chce mimo jiné zabránit odchodu mladých lidí z venkova do města. Správní řízení v Úlibicích dosud nebylo ukončeno. Jasno by mělo být příští týden.

Podle náměstka ministryně školství Václava Pícla jsou podmínky nastavené stejně pro státní i soukromé školy. „Musí především splňovat materiální, finanční a personální podmínky. Škola také musí být v souladu s dlouhodobým záměrem ministerstva i kraje,“ řekl ČT. Problém je podle Pícla ale i v tom, že u škol s nižším počtem žáků jsou náklady na jedno dítě výrazně vyšší.