Romantická zřícenina nad Lipnem nutně potřebuje opravu. Obec shání peníze ve sbírce

Události v regionech: Nejvýše položená zřícenina hradu v Česku potřebuje opravu (zdroj: ČT1)

Přední Výtoň na Českokrumlovsku se snaží sehnat prostřednictvím veřejné sbírky peníze na opravu nejvýše položené hradní zříceniny v Česku – Vítkova hrádku. Potřeba je deset milionů korun, především je nutné vyměnit vyhlídkovou plošinu. Ta je v tak špatném stavu, že ji museli na podzim uzavřít.

Vítkův hrádek je místo oblíbené, ale také zchátralé. Středověké zdi jsou sice zřícené již dlouho, ale hrozí, že podobně skončí i plošina, která skýtá výhledy na lipenskou vodní nádrž i vrcholky Šumavy. „Pomalu se to rozpadá a hrozí zřícení. (...) Celá spodnice je prasklá,“ popsal její stav starosta Přední Výtoně Pavel Gabriš (Dycky Výtoň).

Plošina již nedokáže čelit počasí, které panuje v tisícimetrové výšce – větru, dešti i sněhu a mrazu. Je také potřeba zabezpečit staré zdi. „Protéká to tady, propadávají kameny. Je riziko, že spadnou někomu na hlavu,“ podotkl Jakub Suchánek ze společnosti Spása, která se o památku stará spolu s obcí.

Kvůli nebezpečí je plošina již pět měsíců zavřená a nějakou dobu tak zůstane. Přední Výtoň, která se o Vítkův hrádek stará, nemá peníze na novou. Obec proto vyhlásila veřejnou sbírku. Za první tři dny se v ní sešlo sto tisíc korun. To je ale jen malý zlomek celkových odhadovaných nákladů na rekonstrukci. „Potřebovali bychom celkově získat kolem deseti milionů,“ vyčíslil Gabriš.

Vítkův hrádek postavili vysoko na Šumavě Vítkovci ve 13. století. Historicky je tato pohraniční pevnost proslulá jako jedno z míst, kde Rožmberkové koncem 14. století věznili krále Václava IV. V osmnáctém a počátkem 19. století byl hrad opuštěný a chátral, ve druhé polovině předminulého století jej Schwarzenbergové nechali částečně zrekonstruovat jako romantickou zříceninu. Veřejně přístupná v dosavadním rozsahu je od 90. let minulého století – předtím ji využívala Pohraniční stráž.