Residomo přebírají Švédové. Ani nový majitel však bývalé byty OKD prodávat nebude

Události: Bývalé byty OKD přebírá švédská firma Heimstaden (zdroj: ČT24)

Švédská společnost Heimstaden přebírá byty největšího poskytovatele nájemního bydlení v zemi, společnosti Residomo. Vlastník bývalých bytů OKD tak mění název na Heimstaden Czech. Švédská společnost už dříve oznámila, že bývalé hornické byty nájemníkům prodávat nebude. V Moravskoslezském kraji chce hlavně růst a stavět nové bytové jednotky.

Společnost Heimstaden přebírá pod svá křídla celkem 42 a půl tisíce bytů za 1,3 miliardy eur. Švédská firma se tak koupí těchto bytů stala čtvrtým největším poskytovatelem nájemního bydlení v Evropě. 

Pro nájemníky, kteří v bytech bydlí, jde však o špatnou zprávu. Heimstaden Czech se totiž bývalé byty OKD prodat nechystá. O odkup jednotek přitom lidé usilují už několik let. „My už se k těm bytům nedostaneme,“ míní jeden z nájemníků František Kašík. 

Nebudeme žádné byty prodávat, chceme naši platformu naopak rozšířit.
Patrik Hall
generální ředitel Heimstaden

Byty měly být přednostně nabídnuty nájemníkům, nikdy k tomu nedošlo

Když se stát v privatizaci někdejších bytů OKD zbavoval, zavázal nového majitele k přednostnímu prodeji nájemníkům. K prodeji jednotlivých bytů ale nikdy nedošlo a vždy byl změněn vlastník celé firmy, stejně jako nyní. 

„Musí tam být ošetřeno předkupní právo ve prospěch nájemníků tak, jak bylo sjednáno v privatizační smlouvě, to podle mě při prodeji ošetřeno nebylo,“ upozornil předseda Sdružení BYTYOKD Roman Macháček. 

Generální ředitel společnosti Heimstaden Patrik Hall ale řekl, že nemá žádné podrobné informace o privatizaci v roce 2004. „Mohu ale říci, že ve všech zemích, kde působíme, firma vždy jedná v souladu se zákony,“ ujistil. 

Nájemné se bude zvedat jenom o inflaci

Společnost Heimstaden Czech uvádí, že do bývalých hornických bytů chce nyní zejména investovat. Bytové domy chce postupně zateplovat a peníze chce investovat také do nových bytů pro seniory. 

„Měl by to být prostor, který poskytne kvalitní bydlení, ale i určitý komunitní prostor. Věříme, že první senioři se budou moct přestěhovat, případně nastěhovat, někdy v polovině příštího roku,“ uvedl ředitel Heimstaden Czech Jan Rafaj. 

Nový majitel bytů v Moravskoslezském, ale i Olomouckém kraji slibuje, stejně jako předchozí majitel společnost Residomo, že nájemné bude pravidelně zvedat jenom o inflaci.