Reportéři ČT: Toxický odpad u Litvínova dál ohrožuje okolní vsi. Starostové nic netušili

Reportéři ČT: Sudy s toxickým odpadem ohrožují okolí (zdroj: ČT24)

Stovky tun toxického odpadu, extrémně hořlavých styrenových smol, nechali manažeři firmy Celio zahrabat na skládce u Litvínova. Nyní čelí obvinění z obecného ohrožení. Jak zjistili Reportéři ČT, toxický odpad v sudech ohrožuje okolní obce dál, přestože je měla firma zlikvidovat. Starostové dotčených obcí o riziku netušili.

Na jedné z největších skládek Ústeckého kraje, Celio u Litvínova, nedávno zasahovali elitní detektivové, obvinili velkou část zdejšího vedení a také samotnou firmu z obecného ohrožení. 

„Jedná se o zvlášť závažné zločiny,“ tvrdí dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. „U osmi z těch devíti fyzických osob se jedná zejména o obecné ohrožení a u šesti z těchto osob se jedná o pokus podvodu.“

Manažeři Celia nechali podle obžaloby od roku 2019 na skládce postupně zahrabat stovky tun zrezivělých sudů s extrémně hořlavou směsí, takzvanými styrenovými smolami. Takové látky se přitom skládkovat nesmí. Šéfové firmy tím podle policie ohrozili okolí skládky. 

Starosty nikdo nevaroval

Starostové blízkých obcí o riziku nic nevěděli. „Tak to je informace, kterou mám od vás,“ řekl Reportérům ČT starosta Louky u Litvínova Roman Dub. „Něco takového jsem sice zaslechl, ale nevěděl jsem, jestli je to pravda nebo ne. Jestli ano, tak by se to mělo velmi rychle řešit,“ dodává. 

Sudy s nebezpečnou hořlavinou loni na skládce objevila Inspekce životního prostředí.  Její ředitel Lukáš Kůs neblahý objev popisuje: „Sudy se zde nacházely v několika řadách v různém stadiu koroze, nad těmito sudy byla uložena směs dalších nebezpečných odpadů jiného původu. Ze sudů vytékala neznámá kapalina, společnost Celio nám potvrdila, že množství takto uložených odpadů bylo až 1266 tun.“

V případě požáru může docházet k explozím sudů a požár se pak může nekontrolovatelně šířit. Od roku 2016 přitom na místě hořelo už osmadvacetkrát. Tři z těchto požárů ohrozily přímo areál, kde jsou zakopané nebezpečné sudy. 

Podle policejního obvinění, které mají Reportéři ČT k dispozici, by exploze sudů ohrozila životy všech lidí v areálu skládky i těch na cyklostezce u jezera Most. Zplodiny by také vážně ohrozily zdraví obyvatel pěti okolních obcí a zaměstnanců blízké chemičky. Hrozilo by u nich například selhání plic, látky jsou také karcinogenní. 

„Samozřejmě mě to zneklidňuje,“ řekl reportérům starosta blízkých Mariánských Radčic Jaroslav Sikora. „Ale to je informace, kterou slyším poprvé od vás. A to mě zneklidňuje víc,“ pokračoval s tím, že by to měla být věc kraje.  

Likvidace odpadů se protáhne

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) se brání, že jeho úřad tuto informaci také neměl k dispozici, a proto starosty dotčených obcí nevaroval. „Firma tam toto uskladňovat neměla a ve chvíli, kdy jsme to zjistili, tak byla mnou informována konkrétně starostka Litvínova a pan primátor Mostu,“ říká Schiller. 

Policie by podle něj měla místo monitorovat. „Pokud by tam zahořelo, tak bychom asi vyhlásili stav nebezpečí a samozřejmě obce by byly obeznámeny,“ doplňuje hejtman. 

Jak se sudy na skládku dostaly? Stát chtěl odstranit desítky let starý nebezpečný odpad v sudech a firmě Aquatest měl za to zaplatit 30 milionů korun. Firma si ale stihla naúčtovat jen čtyři miliony, poté vyšlo najevo, že sudy nezlikvidovala, ale jen přesunula o několik desítek kilometrů dál na skládku Celio u Litvínova. 

Problém se zatím nedaří vyřešit. Hejtman Schiller tvrdí, že řešení závisí na dalších aktérech: „Nevím, kdy ty sudy zmizí. Až se vyřeší problematika České inspekce životního prostředí a až se k tomu postaví nějakým stylem ministerstvo financí,“ říká Schiller s tím, že ministerstvo tuto zakázku zadalo a stále není ukončena. 

Krajský úřad sice uložil společnosti Celio, aby do tří měsíců předložila plán likvidace sudů, ministerstvo financí ale naopak trvá na tom, že sudy má odvézt společnost Aquatest, která zakázku na odstranění nebezpečného odpadu dostala. I přes její stíhání totiž tendr oficiálně stále pokračuje. 

Je tak pravděpodobné, že ještě minimálně několik měsíců nebezpečné sudy na skládce zůstanou.