Radní pro kulturu doporučí Obecnímu domu, aby nepořádal koncert ruské pěvkyně Nětrebkové

Náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09) doporučí Obecnímu domu, aby se nekonal říjnový koncert ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové, která je na ukrajinském sankčním seznamu. Doporučení ještě neznamená zrušení koncertu, o dalším postupu se bude jednat jak s Obecním domem, tak v pražské koalici, řekl Pospíšil po jednání se zástupci ukrajinské ambasády. Rozhodnutí je pouze v kompetenci vedení městské akciové společnosti Obecní dům. Její ředitel Vlastimil Ježek ve čtvrtek serveru Seznam Zprávy řekl, že zatím neviděl přesvědčivý argument ke zrušení představení.

„Ukrajinská strana mi sdělila, že pěvkyně je exponentkou režimu a důvěrnicí prezidenta (Vladimira) Putina a podporovala jej. Je zařazena na sankční seznam sestavený bezpečnostními složkami a ratifikovaný prezidentem, není to jen nějaký seznam ministerstva kultury,“ sdělil Pospíšil. Nětrebková také podle ukrajinské strany podporovala separatismus ve východní části Ukrajiny.

Pro Pospíšila z jednání vyplývá, že doporučí zrušení koncertu. Nyní ještě čeká na dopis z ukrajinské ambasády, který bude shrnovat všechny její argumenty. Poté o tom bude jednat s Obecním domem i v koalici. „Nic nám (ukrajinská ambasáda) nediktuje, jen říkají svůj názor. A já si myslím, že je nutné brát ohled na názor partnerů a spojenců. A ani já nikoho do ničeho netlačím, je to mé doporučení,“ dodal Pospíšil.

Nětrebková má vystoupit ve Smetanově síni Obecního domu, který vlastní město prostřednictvím své stejnojmenné akciové společnosti, 16. října. Ježek ve čtvrtek uvedl, že čeká, až mu své stanovisko magistrátní koalice, potažmo Pospíšil, dají černé na bílém. O problému chce vést veřejnou diskusi, řekl.

Ježek nevidí přesvědčivý argument ke zrušení představení

Zároveň mu prý dosud nikdo nepředložil dostatečně pádné argumenty k tomu, aby koncert odvolal. Producentka Alena Kunertová z agentury Nachtigall Artists, která pražský koncert Nětrebkové pořádá, ve středu řekla, že nerozumí snahám o zrušení akce. Podle ní ruská sopranistka válku odsoudila. V případě zrušení koncertu, který je už z osmdesáti procent vyprodán, by agentura i umělkyně prý žádaly kompenzace.

Pěvkyně dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a představiteli Ruskem kontrolovaných útvarů na Ukrajině, darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi.

Po začátku plnohodnotného ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku, ale od Putina se nedistancovala.

„Výslovně odsuzuji válku na Ukrajině, myšlenkami jsem s obětmi. (…) Prezidenta Putina jsem potkala jen několikrát v životě, (…) nikdy jsem od ruské vlády neobdržela finanční podporu, žiji a daním v Rakousku,“ uvedla pěvkyně loni v březnu. Podle ukrajinské strany je ale omluva Nětrebkové účelová, sdělil Pospíšil. 

Události, komentáře: Redaktorka Deníku N Petra Procházková o ruských sportovcích a umělcích (zdroj: ČT24)

Procházková: Pokud až teď odsuzuje válku, je to pozdě

„Celý její minulý život byl spojen s ruským režimem a s podporou Vladimira Putina,“ konstatovala na konto pěvkyně redaktorka Deníku N Petra Procházková.

Zda je její omluva a distanc od ruské invaze na Ukrajině upřímný, dle Procházkové těžko říci. „Ale připomněla bych jednu důležitou věc — jak Nětrebková, tak všichni ruští umělci i sportovci museli už v roce 2008 vidět, že jejich země zaútočila na nezávislou Gruzii a od té doby její část okupuje. V roce 2014 pak Rusové zaútočili na Ukrajinu a okupují Krym.“

Pokud tedy až teď Nětrebková odsuzuje válku na Ukrajině, tak je to poněkud pozdě, myslí si Procházková. „Zdá se, že když už to dále nejde být jednou nohou v Rusku a druhou na Západě a těžit výhod obou systémů, tak se zkrátka přihlásím k tomu, co je pro mě výhodnější,“ dodala.