Průlomové rozhodnutí na Šumavě. Pro turisty se otevře hraniční přechod Modrý sloup

Studio ČT24: Modrý sloup na Šumavě se otevře turistům (zdroj: ČT24)

Hraniční přechod Modrý sloup na Šumavě se otevře turistům. Průlomové rozhodnutí ve čtvrtek vydala státní správa národního parku. O zpřístupnění cesty Luzenským údolím usilují na Šumavě už od devadesátých let. Zatímco z Bavorska je přechod přístupný, na české straně byly zatím veškeré snahy o otevření marné. Hlavním důvodem je ochrana tetřeva hlušce, který se v oblasti vyskytuje.

Podle mluvčího Správy Národního parku Šumava Jana Dvořáka se ale ještě letos lidé na Modrý sloup nebudou moci vypravit. „Musíme nejprve provést sčítání tetřevů, které proběhne nadcházející zimu. Zároveň musíme mít nastavena klidová území, která začneme projednávat na podzim. Čili nejbližší termín je rok 2023,“ sdělil.

Ke zpřístupnění Luzenského údolí totiž dojde díky výměně ve smyslu „něco za něco“. Znamená to povolení turistiky, ale s podmínkou, že se rozšíří klidové území pro tetřeva a nedojde ke snížení jeho populace. Turisté navíc budou moci do údolí jen v časově omezeném období, a to od 15. července do 15. listopadu. Denní doba bude omezena od 10 do 17 hodin.

„Navrhli jsme území o velikosti zhruba 3400 hektarů, které by se rozkládalo na území v okolí poledníku a nijak by nezasáhlo stávající turistické trasy či cyklotrasy,“ přiblížil plán klidových oblastí pro tetřeva Dvořák. Konkrétní plochy jsou podle něj už vybrané. „Jsou i součástí naší žádosti,“ podotkl s tím, že jde zejména o lesní komplexy.

Dvořák uvedl, že podle posledního sčítání žije na Šumavě 605 tetřevů. „V rámci rozhodnutí je nutnost, aby podle sčítání, které proběhne letos v zimě, populace čítala 735 jedinců,“ vyčíslil s tím, že takový nárůst považuje za reálný.

Obavy o funkčnost opatření

Proti rozhodnutí státní správy se vymezilo už několik ekologických organizací. Expert na ochranu lesů a divoké přírody Jaromír Bláha z Hnutí Duha, které dlouhodobě bojovalo za Luzenské údolí bez turistů, se domnívá, že pokud by dohoda fungovala podle plánu, šlo by o dobré řešení. „Na druhou stranu není nikde zaručeno, že kompenzace rozšíření klidové oblasti kolem poledníku budou dostatečné,“ upozornil. Podle něj o funkčnosti mají pochybnosti i místní ornitologové.

„Nynější výzkumy ukazují, že zvýšená návštěvnost tetřevovi vadí možná více než například lesnická činnost,“ sdělila členka Okrašlovacího spolku Zdíkovska Dagmar Kjučuková.

Ekologické skupiny zároveň chtějí, aby kompenzační opatření byla po určité době vyhodnocena. Národní park je na to podle Dvořáka připraven. „I v rozhodnutí je psáno, že musíme stále sledovat populaci tetřeva hlušce, aby nedocházelo k jejímu snižování. Čili počítáme s tím, že se bude dlouhodobě sledovat vliv turismu v tomto území na populaci tetřeva,“ řekl.

Protestní pochod

Na odpor ekologických skupina a nakonec i rozhodnutí soudů narazili v minulosti bývalí ředitelé Národního parku Šumava, kteří se o zpřístupnění Luzenského údolí pokoušeli. Kromě obcí a turistů usilovala o zpřístupnění místa i řada šumavských osobností.

Veškeré snahy nakonec vyústily v to, že spolek Otevřená Šumava uspořádal v létě 2015 protestní pochod. Tehdy se k Modrému sloupu vydaly přes dvě stovky návštěvníků. Spolek tehdy dostal stotisícovou pokutu.