Předvolební Jihlava: tématem je osud Horáckého stadionu i využití Modety

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení jihlavského městského zastupitelstva. Nejdiskutovanějším tématem města je osud Horáckého zimního stadionu, který původně měla nahradit nová multifunkční hala, záměry města ale komplikují rostoucí náklady. Radnice navíc současně hledá možnosti využití areálu textilky Modeta.

Jihlavské obecní volby před čtyřmi lety vyhrálo ANO a se ziskem 22,61 procenta hlasů získalo v městském zastupitelstvu deset křesel. Vládu nad krajským městem ovšem neskládalo a skončilo v opozici spolu se sociálními demokraty, komunisty a SPD.

Padesátitisícovou Jihlavu v posledním volebním období řídí Fórum Jihlava s ODS, lidovci a koalicí Žijeme Jihlavou, v níž byli zvoleni Piráti, TOP 09 a Zelení. V letošních volbách se o hlasy voličů bude ucházet celkem dvanáct uskupení.

Cena jednoho stadionu

Hlavním tématem i výzvou pro novou městskou radu je Horácký zimní stadion, na kterém hraje domácí Dukla Jihlava. Sportoviště dlouhodobě nevyhovuje a letos v srpnu měla začít jeho demolice, raketový růst cen energii a stavebních materiálů ale výrazně prodražuje stavbu náhrady – nové haly v centru města na místě staré zbourané.

Nejnižší cenová nabídka na vznik Horácké multifunkční arény, kterou město dostalo, je 1,9 miliardy korun, což je o půl miliardy víc, než s čím město počítalo a než si vůbec může dovolit. Podle opozice je celkový rozpočet na novou halu mimo ekonomické možnosti města dokonce i za situace, že dostane půl miliardy od kraje a tři sta milionů od státu. Do debaty se tak znovu vrací myšlenka na rekonstrukci stávajícího stadionu, která by spočívala primárně ve výměně střechy a modernizaci zázemí.

Hokejová hala navíc není jediný projekt s potenciálem zatížit jihlavský rozpočet. Diskutuje se také o revitalizaci Masarykova náměstí, stavbě přivaděče vody ze Štoků a vodojemu Bukovno, stavbě centrálního dopravního terminálu nebo projektech na vyřešení energetické soběstačnosti města a hospodaření s dešťovou vodou.

Zeleň a Modeta

Jihlavu vedle toho trápí táhlý problém s úklidem města. Podle opozice chybí model efektivnějšího nakládání s majetkem a měl by se změnit způsob práce na údržbě městské zeleně. Aktuálně je vnitřní dluh na správě a dlouhodobě zanedbané údržbě vlastního majetku města asi půldruhé miliardy korun.

Výzvou pro politiky je také osud bývalé textilní továrny Modeta. Město areál koupilo v roce 2016, na jeho budoucnosti se dosud zastupitelstvo nedokázalo shodnout. Zatímco část zastupitelů by v areálu ráda viděla mnohem větší zapojení soukromých investorů v PPP projektech, další zase propojení s místní ZOO, vedle které areál leží. Tomu ale v tuto chvíli brání až příliš napnutý městský rozpočet.

Začátek realizace proto bude záviset na finančních možnostech města. Mezi diskutovaná využití patří návštěvnické centrum, interaktivní výstava s tematikou přírody, kvalitní gastro, propojení se zoo, sdílené dílny pro veřejnost a školy umožňující vyzkoušet řemesla i moderní postupy třeba s 3D tiskárnami a laserovými řezačkami.

O další budoucnosti města rozhodnou obyvatelé Jihlavy v pátek 23. a v sobotu 24. září, kdy se v Česku uskuteční volby do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu.