Pražští radní schválili dokončení a přestavbu Nové Palmovky za 2,9 miliardy

Budovu Nová Palmovka v Praze 8 dokončí a přemění na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) společnost Geosan Group. Prahu vyjdou stavební a projektové práce na asi 2,9 miliardy korun. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Dostavba se uskuteční formou takzvaného design&build, kdy dodavatel vytvoří projekt i stavbu udělá. Město nyní bude čekat, jestli se v zákonné lhůtě proti rozhodnutí neodvolá některý z účastníků tendru, teprve pak může s firmou podepsat smlouvu. Agentura se má podle dřívějších informací do nového působiště přestěhovat v roce 2026 z Holešovic.

Budovu na Palmovce začala v roce 2014 stavět Praha 8, mělo tam být nové sídlo radnice doplněné o obchodní centrum. Práce byly o rok později kvůli různým sporům přerušeny. Po dlouhých jednáních budovu od radnice v roce 2021 převzal magistrát, který zvažoval do ní umístit sídlo záchranné služby. Nakonec vznikla dohoda se státem a EUSPA, které sídlo v Holešovicích přestává kapacitně stačit.

Torzo budovy je nutné nejen dostavět, ale rovněž upravit vnitřní dispozice tak, aby vyhovovaly vesmírné agentuře. Město proto zvolilo systém design&build. Podle radou schváleného dokumentu je možné začít s dostavbou, ale k proměně interiérů je potřeba udělat takzvaný out-fit, tedy vypracovat projekt proměny vnitřního uspořádání.

„V současné době není možné určit, co vše přesně má out-fit zahrnovat, respektive v jakém rozsahu má být proveden,“ píše se v dokumentu. Aktuálně sice existuje jako výchozí podklad studie dispozičního uspořádání, avšak tu je nutné rozpracovat a vymezit konkrétní parametry proměny. Podle dokumentu by měl vítěz tendru začít s dostavbou a zároveň připravovat proměnu vnitřku budovy.

Agentura Evropské unie pro kosmický program se přestěhovala do Prahy z Bruselu 6. září 2012 ještě pod názvem Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA). Sdružuje mimo jiné řízení provozu kosmických programů EU, včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů jako Galileo, EGNOS nebo Copernicus.