Požár v závodě Juty v Turnově způsobil škodu 160 milionů korun. Hašení pokračuje

Události: Požár v závodě Juty v Turnově (zdroj: ČT24)

Noční požár v závodě textilky Juta v Turnově na Semilsku, který zasáhl v úterý pozdě večer dvě haly, podle prvního odhadu způsobil škodu sto šedesát milionů korun. Příčinu budou vyšetřovatelé teprve zjišťovat. Ve středu před osmou večer hasiči dokončili rozebírání a dohašování materiálu ze zasažené haly. Jednotka bude ještě na místě dohlížet přes noc, řekla zastupující krajská mluvčí hasičů Petra Knížková. Dva hasiče museli ošetřit záchranáři.

Kvůli požáru byl původně vyhlášen zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu, který hasiči postupně snížili na první, nejnižší. Zároveň klesl i počet zasahujících jednotek. Podle Knížkové jich bylo před čtvrtou odpoledne na místě osm, plus specializovaná technika ze základny v Hlučíně na Opavsku.

Mluvčí později informovala, že hasiči dokončili rozebírání a dohašování materiálu před osmou večer. Přes noc bude ještě na místě dohlížet jednotka místních hasičů. Podle Knížkové už neplatí doporučení, aby lidé bydlící v okolí nevětrali.

Nikdo ze zaměstnanců nebyl zraněn. „Při příjezdu byli zaměstnanci samoevakuováni, takže byli mimo objekt,“ informovala Knížková.

Studio 6: Požár v turnovském podniku Juta (zdroj: ČT24)

Příčinu požáru vyšetřovatelé zjišťují. Událostí se zabývají i kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla regionální mluvčí policie Dagmar Sochorová. „Předmětem tohoto šetření je samozřejmě zjištění příčiny vzniku požáru,“ dodala. Podle prvního odhadu způsobil škodu sto šedesát milionů korun.

„Hořet začalo před desátou večer, podle svědků tomu předcházel obrovský výbuch,“ sdělila z místa redaktorka ČT Jana Šrámková.

„Přenos požáru po celé hale byl opravdu velmi extrémní, kdy my jsme vyhlašovali stupně poplachu ve velmi rychlém sledu, abychom sem soustředili síly a prostředky. Nicméně, než jsme soustředili síly a prostředky ze zvláštního stupně, tak nám došlo k přesunu požáru z jedné haly do druhé. Bylo to způsobeno naskladněným materiálem, který se tady všude vyskytuje,“ popsal Krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec.

Při hašení se jen do rána vystřídalo 35 jednotek, tedy zhruba 170 hasičů. Dva z nich museli záchranáři na místě ošetřit.

Speciální technika na rozebrání haly

Požár hasiči lokalizovali krátce po druhé hodině v noci. Už ráno Hadrbolec odhadoval, že dohašování potrvá dlouho. Hasiči za pomoci rypadla začali rozebírat halu s ocelovou konstrukcí a vyvážet ven k dohašení uskladněný materiál. Do druhé vstoupit nemohli. „Je tam propadlá konstrukce na velké části haly dovnitř. Museli jsme shodit štítovou zeď a částečně boční zeď, která nás přímo ohrožovala. Vyboulila se ven,“ popsal krajský ředitel.

Doporučení nevětrat vydané na začátku zásahu mělo podle něj spíše preventivní charakter. „Jsou to standardní zplodiny hoření, které se vyskytují při každém požáru, a nehrozí žádné akutní nebezpečí. Nejsou tady žádné nebezpečné látky, jsou to přírodní materiály, různé geotextilie a přírodní látky, které v průběhu noci hořely. Ale protože ten požár byl na obrovské ploše a vývin kouře byl opravdu extrémní, tak jsme požádali o vyhlášení varování pro obyvatele, aby zbytečně nevětrali a nepouštěli si zplodiny hoření do svých vnitřních prostor bytu,“ vysvětlil Hadrbolec. Požár podle něj zasáhl haly o rozměrech sto dvacet krát dvacet metrů a šedesát krát dvacet metrů.

Zaměstnanci budou převedeni na jinou práci

Obnova požárem zničené výrobní haly potrvá podle majitele firmy Jiřího Hlavatého minimálně rok či rok a půl. Výrobu hodlá firma v turnovském závodě, kde pracuje osmdesát lidí, zachovat. „Nepočítám s tím, že bychom snižovali stavy lidí. V žádném případě. Lidé, co tam jsou, budou dál zaměstnaní a převedení na jinou práci,“ řekl Hlavatý. Přímo v turnovském závodě mají podle něj ještě jednu výrobní halu, která nebyla požárem zasažená.

Co požár způsobilo, Hlavatý zatím neví. „Je to špatné, hrozné, člověk je vyvedený z míry. Nikdy se nám nic takového nestalo v takovém rozsahu. Občas se něco stane, ale takový rozsah nikdo z nás nepamatuje,“ řekl. „Ale rozhodující je, že se nikomu nic nestalo,“ zdůraznil.

V Jutě hořelo i před dvěma lety

V textilní továrně Juta v Turnově hořelo i v červenci 2021. Likvidace požáru střechy byla náročná, hasiči museli střechu rozebrat. V říjnu 2012 vyjížděli hasiči do turnovské Juty k požáru vzduchotechniky.

Turnovský závod je jedním z několika závodů Juty v Česku, těžiště výroby má firma ve Dvoře Králové nad Labem. Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. Ke konci loňského roku společnost zaměstnávala přes dva tisíce lidí.