Plzeňská věž převyšuje kopce... a plzeňská katedrála se otevírá po kompletní rekonstrukci

Studio 6: Katedrála svatého Bartoloměje je po rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Tříletá rekonstrukce katedrály svatého Bartoloměje v Plzni je u konce a tento unikátní historický a duchovní prostor se otevírá veřejnosti. Jedna z nejvýznamnějších dominant města Plzně prošla změnami za sto patnáct milionů korun. Chrám má nové osvětlení, sociální zázemí nebo vytápěné lavice. Novinkou je zpřístupnění podkroví.

Ve známé západočeské lidovce se zpívá, že „plzeňská věž převyšuje kopce“ – a nyní se ve stínu této nejvyšší kostelní věže v zemi podařilo dokončit chrámovou rekonstrukci.

Kompletní oprava katedrály svatého Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky obnášela podle architekta Jana Soukupa stavební i restaurátorské práce, na nichž se podílely desítky lidí. Čistily se stěny a klenby, restaurovaly se kaple, kůr, presbytář, oltáře, do desítek restaurátorských ateliérů putovaly sochy a obrazy. Katedrála je po rekonstrukci výrazně prosvětlenější.

„Přípravy na rekonstrukci nesměly trvat dlouho, byli jsme vázáni termíny dotace Evropské unie. Nemohli jsme postavit obrovské lešení, všechno se dělalo tak nějak za běhu,“ popsal architekt, který má ke katedrále blízký vztah. „Jako dítě jsem tady ministroval, ženil jsem se, pokřtil syny,“ řekl.

Odborníci odkryli neznámé zajímavosti z historie stavby. Pod podlahou například nalezli renesanční malby. „Museli jsme je zpevnit, zdokumentovat, takové věci práce zbrzdí. Oproti našim předchůdcům umíme rychleji postavit akorát lešení, jinak to bylo všechno o kartáčkách, štětečkách a barvičkách,“ říká architekt Jan Soukup.

Na konci války se v katedrále střílelo

Během oprav se podle Soukupa přišlo na poškození některých kleneb, které bylo nutné zpevnit a opravit. „Teprve při blízkém pohledu bylo vidět, že některé části nedržely. Mohl by se z toho stát za čas obrovský problém,“ uvedl architekt.

Překvapivé bylo zjištění, že se v katedrále kdysi střílelo. „Zjistili jsme jednu věc, kterou nezaznamenali naši historici, zejména v presbytáři jsme našli, že malby byly rozstříleny. V den, kdy byla Plzeň osvobozena americkou armádou, sem vnikli při bohoslužbě němečtí vojáci a vyháněli lidi. Ti nechtěli odejít, tak jim stříleli nad hlavu. Takže taková dramatická situace, která ale úplně zapadla a nikdo si ji nepamatoval,“ prozradil Soukup.  Autor projektu rekonstrukce o katedrále také napsal knihu.

Restaurováním prošla i jedna z nejcennějších gotických soch v České republice –⁠ Plzeňská madona, vyrobená zřejmě před rokem 1384.

Chrám má i moderní osvětlení a vytápěné lavice

Chrám nabídne také nové osvětlení variabilní pro různé příležitosti a události, sociální zázemí nebo vytápěné lavice. Novinkou je zpřístupnění podkroví. „Je to podkroví s jedinečným gotickým krovem, který má jen málo srovnání v celé střední Evropě,“ uvedl biskup Tomáš Holub.

Chrám, který je téměř třicet let existence Diecéze plzeňské jejím hlavním kostelem, až teď dostal katedru, tedy místo, kde sedí biskup při slavnostní bohoslužbě. „Je to samo o sobě moderní umělecké dílo, které bude požehnáno a poprvé bude součástí liturgie při slavnostní mši v neděli,“ řekl biskup.

Veškeré opravy přišly zhruba na 115 milionů korun, naprostou většinu pokryla dotace EU. „To je svátek svátků. Myslím si, že to má rozměr události, kterou člověk zažije jednou za život,“ řekl o znovuotevření katedrály Holub. Je přesvědčený, že obnovená krása svatobartolomějského chrámu neuchvátí jenom Plzeňany.

Katedrála svatého Bartoloměje v Plzni
Zdroj: Wikipedia.org

Biskupství připravilo kulturní program

Biskupství plzeňské připravilo u příležitosti otevření zrekonstruované katedrály několikadenní program, který zahrnuje výstavu „Srdce města, srdce diecéze“ na náměstí a otevření nové expozice v podkroví. Večer Plzeňská filharmonie uvede slavnostní koncert.

Ve čtvrtek a pátek 3. a 4. června proběhnou volné prohlídky, které chce církev nabídnout i zdravotníkům, hasičům, policistům, kteří nesli tíhu boje s koronavirovou pandemií, ale i třeba učitelům a studentům, kteří museli zvládnout on-line výuku.

Na sobotu se plánuje Diecézní pouť pro omezený počet zvaných zástupců z diecéze. „Mši bude sloužit biskup Václav Malý, který u Bartoloměje kaplanoval a rád na to vzpomíná,“ řekl biskup Holub. Na podvečerním koncertu na nově restaurovaných varhanách z roku 1894 se čtyřmi tisíci píšťal vystoupí regenschori z katedrál v Plzni, Praze a Řezně. V neděli oslavy vyvrcholí mší, kterou bude sloužit biskup Holub, a večer charitativním operním koncertem Divadla Josefa Kajetána Tyla.