Pelhřimovská nemocnice otevírá Pavilon péče o rodinu. Zdravotníci se tam přemístí na začátku září

Pelhřimovská nemocnice má nový Pavilon péče o rodinu. Veřejnosti se otevře v pátek, zatím však jen pro prohlídky. Zdravotníci tam začnou přemisťovat pacienty od 4. září, první přijde na řadu gynekologie a porodnice. Stěhování jednotlivých oddělení bude probíhat za provozu, nepřetržitá péče však bude zajištěna, řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. Pavilon péče o rodinu přišel na 700 milionů korun.

Nemocnice Pelhřimov je zřizována Krajem Vysočina. Stavba nového léčebného pavilonu začala v roce 2020, stála 591 milionů korun bez DPH. Na dětskou část pavilonu přispěla dvěma miliony eur (v přepočtu okolo 48 milionů korun) německá nadace Dietera Morszecka.

Na vybavení pavilonu dalo hejtmanství nemocnici 110 milionů korun, prvních 70 milionů letos v dubnu. Uvolnění zbývajících 40 milionů korun schválila krajská rada tento týden. Nemocnice pořídila například ultrazvukové přístroje, mobilní rentgen, laparoskopické věže, operační stoly, ale také lůžka a další mobiliář.

Stěhování pacientů z jednotlivých oddělení začne 4. září. „Je to rozloženo do zhruba sedmi dnů,“ uvedl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Jako poslední se bude 11. září přemisťovat dětská pohotovostní lékařská služba.

Pediatr, pohotovost i dětská JIP

V budově s pěti nadzemními podlažími a podzemními garážemi bude dětské oddělení včetně jednotky intenzivní péče, gynekologicko-porodnické oddělení a novorozenecké oddělení, neurologické oddělení a také několik ambulancí nebo dětská pohotovost a ordinace dětského praktického lékaře. Další provozy nemocnice jsou s moderním pavilonem propojené pomocí nadzemních spojovacích krčků.

Právě ordinace pediatra bude pro region velkým přínosem. Stejně jako v ostatních krajích totiž i na Vysočině dětští lékaři chybějí. Každý rok tam několik ordinací pro děti a dorost skončí, protože lékaři odcházejí do penze. Najít náhradu nebývá jednoduché. 

Protože je pavilon postavený jako energeticky pasivní, mohl na něj kraj využít padesátimilionovou dotaci z Operačního programu životní prostředí. Střechu má nová budova porostlou zelení, k efektivnímu provozu podle kraje přispívají venkovní žaluzie, vzduchotechnika a inteligentní osvětlení.

„Stavba nemocnice v pasivním standardu přináší určitou složitost z důvodu specifických požadavků na zdravotnický provoz a hygienu prostředí. Do projektu nemocničního pavilonu bylo nutné integrovat různorodé technické vybavení tak, aby splňovalo parametry dané provozem a zároveň bylo energeticky efektivní,“ popsal hlavní inženýr projektu ze společnosti Obermeyer Helika Jiří Houda. 

Den otevřených dveří pro veřejnost v novém Pavilonu péče o rodinu bude v pátek 18. srpna od 10:00 do 17:00.