Najít pediatra na Vysočině je skoro nemožné. Kraj chce nové ordinace otevřít v nemocnicích

Vysočina chce otevřít ordinace pediatrů v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Kraj Vysočina má plán na zlepšení dostupnosti pediatrů. Nové ambulance plánuje zřídit přímo v nemocnicích, zaregistrovat by se v nich mohly stovky dětí. Na Vysočině chybějí dětští lékaři dlouhodobě. Každý rok tam několik ordinací pro děti a dorost skončí, protože lékaři odcházejí do penze. Náhradu za ně se ale městům většinou sehnat nedaří.

Příkladem může být Denisa Chromá, která se na Vysočinu přestěhovala zhruba před půl rokem z Benešova u Prahy. Má tři děti a všechny trpí alergií, takže jim začala pediatra shánět dlouho dopředu. Volné místo ovšem nenašla v Humpolci, Jihlavě ani Havlíčkově Brodě.

V případě potřeby tak musí s dětmi dojíždět do sto kilometrů vzdálené Prahy. S dvouletým synem, který trpí na záněty průdušek, to znamená cestu zhruba každé dva týdny. „Dostat se do Prahy z Humpolce je cesta na hodinu. A dítě ve čtyřicítkách ji není schopné vydržet,“ stěžuje si.

Loni skončilo na Vysočině osm pediatrů

Na Vysočině je momentálně pouze 86 pediatrických ambulancí. Jejich počet navíc každý rok klesá. Jen v loňském roce skončilo osm dětských doktorů. Naději alespoň pro část rodičů přinesl kraj, který chce ordinace dětských praktiků otevřít ve svých nemocnicích.

„Předpokládáme, že to bude v začátku asi pět set dětí na každou ambulanci,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD). Jedna ambulance by měla v květnu vzniknout v pelhřimovské nemocnici a druhá v červnu v Havlíčkově Brodě. 

„Budeme se muset o péči v ambulanci podělit, ale chceme to zajistit tak, aby to fungovalo,“ sdělila primářka dětského oddělení havlíčkobrodské nemocnice Magdalena Chvílová Weberová.  

Jinde se ale obávají komplikací, ordinaci tak zatím neotevřou. „Máme sedm odborných specializovaných ambulancí, a pokud bychom museli zřizovat nějaké takové ordinace, bylo by to určitě na úkor některé z těchto ambulancí,“ řekla mluvčí Nemocnice Nové Město na Moravě Helena Zelená Křížová.

Sehnat lékaře se nedaří ani pojišťovnám

Tím, kdo by měl zajišťovat dostupnost zdravotní péče, jsou hlavně zdravotní pojišťovny, nikoliv kraje. „Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se nedostatkem praktických lékařů pro děti a dorost na Vysočině intenzivně zabývá, opakovaně zde nabízela nové smlouvy, často se ale žádný lékař, i přes opakované výzvy, do řízení nepřihlásil,“ uvedla mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.  

Za otevření ordinace a registraci dostatečného množství klientů nabízí VZP od nového roku až jeden a půl milionu korun. Přispívá i Kraj Vysočina. Obcím, kde se podaří sehnat lékaře, nabízí tři sta tisíc korun na vybavení ordinace.