V Pardubickém kraji zvítězilo ANO. Dosavadní koalice se ale už domluvila na pokračování

Volby 2020: Pardubický kraj (zdroj: ČT24)

Po sečtení hlasů ve všech volebních okrscích zvítězilo v krajských volbách v Pardubickém kraji ANO, získalo 19,61 procenta. Druhá je 3PK –⁠ Pro prosperující Pardubický kraj s 14,76 procenta. Koalice ODS a TOP 09 dosáhla na 14,10 procenta hlasů. Volební účast byla 40,87 procenta.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Krajské volby v Pardubickém kraji vyhrálo hnutí ANO, které získalo 11 mandátů ze 45. Druhé uskupení 3PK - Pro prosperující Pardubický skončilo s osmi mandáty, stejně jako třetí ODS a TOP 09. Čtvrtá je Koalice pro Pardubický kraj (KPK) se sedmi zastupiteli, pátí Piráti se sedmi a šestý STAN se čtyřmi mandáty.

Koalice, která doposud vedla Pardubický kraj ve složení ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj (KPK), ODS a STAN, své pozice ve volbách obhájila. Posílena o TOP 09, která se spojila s občanskými demokraty, a politickým hnutím Společně pro kraj, jež kandidovalo dohromady se sociálními demokraty pod názvem 3PK –⁠ Pro prosperující Pardubický kraj, získala předběžně kolem 50 procent hlasů. Před čtyřmi lety obdržela koalice 48,31 procenta hlasů.

Hnutí ANO volby opět vyhrálo s téměř 20 procenty, v roce 2016 dosáhlo 19,17 procenta hlasů, ale skončilo v opozici. „Mohu přiznat, že jsem měl o něco vyšší očekávání,“ řekl lídr ANO Martin Kolovratník. Ještě dnes se chce alespoň krátce setkat s lídrem druhého subjektu v pořadí, dosavadním hejtmanem Martinem Netolickým, který vedl kandidátku 3PK. Poté plánuje jednat s dalšími politickými uskupeními podle výsledku voleb.

Současné vedení kraje má přes 50 procent. Chce pokračovat

Podle zjištění České televize se už ale dosavadní strany krajské koalice domluvily na jejím pokračování. Vládnout by tak měla uskupení Koalice pro Pardubický kraj, STAN, ODS a uskupení 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj. Strany koalice ale získaly více než 50 procent hlasů.

„Všichni dostali podobně hlasů jako posledně, koalice získala dost silný mandát. Máme ještě schůzku, ale řekli jsme si, že bychom šli tímto směrem a budeme vyjednávat v tomto složení,“ potvrdil lídr ODS a TOP 09 Michal Kortyš.

Potvrzuje to i společné prohlášení, které čtyři subjekty podepsaly v sobotu. Výsledek voleb považují za hodnocení úspěšné čtyřleté spolupráce a je pro ně zavazující. „Zástupci uvedených politických subjektů se dohodli, že v příštích dnech budou koordinovat další kroky v rámci povolebních vyjednávání s cílem vytvořit stabilní krajskou radu se silným mandátem, která kontinuálně naváže na dosavadní spolupráci,“ stojí podle ČTK v prohlášení.

Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) to ale neznamená, že by nedošlo k vyjednávání i se stranami, které nebyly součástí koalice vzniklé po minulých krajských volbách. Může proto dojít na vyjednávání s Piráty a ANO. „Určitě jednat budeme, uvidíme, jak budou úspěšná. Chceme, aby v zastupitelstvu byla atmosféra jako doposud relativně normální,“ uvedl Netolický.

Podpis dohody o koordinaci dalších kroků povolebního vyjednávání
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Úspěšní byli v Pardubickém kraji Piráti, získali 12,68 procenta hlasů. Před čtyřmi lety kandidovali spolu se Zelenými a Změnou, se ziskem 3,87 procenta hlasů ale žádný mandát nezískali. „Do kampaně jsme dali ohromný elán. Máme schopné a pracovité poslance, to nám pomáhá, a také jsme v kampani navštívili všechny obce v kraji,“ řekl lídr Pirátů Daniel Lebduška. Nakolik Piráti zasáhnou do koalice, nedokázal lídr odhadnout.

Komunisté se do zastupitelstva tentokrát nedostali, mandáty nezískali poprvé od vzniku krajů. Do roku 2012 měli dvouciferný výsledek, minulé volby obdrželi mírně přes osm procent. „Jednoznačně jsme neuspěli. Nejspíš nám uškodila spolupráce s panem Babišem na vládní úrovni. Katarze musí nastat v celé straně. Zbraně neskládáme, příští rok nás čekají volby do sněmovny, tam chceme zůstat,“ řekl lídr Jan Foldyna.

Pardubický kraj vedl v posledním volebním období sociální demokrat Martin Netolický

Krajské volby dříve v roce 2016 vyhrálo ANO se ziskem 19,17 procenta hlasů a 12 mandátů před ČSSD s 18,01 procenta a jedenácti mandáty. Do zastupitelstva se dále dostaly Koalice pro Pardubický kraj (devět křesel), ODS (pět křesel), KSČM (pět křesel), Starostové a nezávislí (tři křesla).

Koalici v radě kraje poté utvořily ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS a STAN (dohromady 28 zastupitelů). Hejtmanem Pardubického kraje se následně stal Martin Netolický, který kandidoval za ČSSD.

Ve Stéblové v referendu odmítli těžbu štěrkopísku

Součástí voleb v kraji bylo i místní referendum ve Stéblové na Pardubicku. Proti těžbě štěrkopísku se vyslovilo přes 80 procent voličů, referendum je pro obec závazné. Stéblová má 193 oprávněných voličů, v referendu se jich vyjádřilo skoro 75 procent.

Lidé odpovídali na dvě otázky, kromě toho, že si nepřejí těžbu štěrkopísku, nechtějí ani, aby město povolilo změnu územního plánu, kterou mimo jiné těžební firma potřebuje k zahájení těžby. „Zastupitelstvo by na základě referenda nemělo podporovat těžbu štěrkopísku. Výsledky se daly očekávat, rozhodnutí lidí není překvapivé,“ řekl starosta Vladimír Exner.