Ostravský výrobce vyveze lahve k plicním ventilátorům do Evropy. Česko si je neobjednalo

Ostravská společnost, která vyrábí medicinální lahve používané například při umělé plicní ventilaci u pacientů s těžkým průběhem nemoci COVID-19, je vyveze do Evropy. Česká republika si je podle mluvčí firmy neobjednala. Ministerstvo vnitra sdělilo, že od nákupu lahví ustoupilo poté, co ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že je zajistí jiným způsobem.

Ostravskou společnost Vítkovice Cylinders vláda na počátku dubna zařadila mezi šest domácích výrobců ochranných pomůcek proti koronaviru, kteří mají přednostně zásobovat ministerstvo vnitra. Kromě firmy Vítkovice Cylinders začaly lahve vyrábět i Vítkovice Milmet v polském Sosnovci, které rovněž patří do holdingu.

„Jsme překvapení, protože celostátní krizový štáb ještě v úterý medicinální lahve chtěl. Obchodně nám to žádný problém nezpůsobí. Horší je skutečnost, že naší zemi nepomůžeme. Lahve dnes a v pátek odejdou do okolní Evropy,“ řekl generální ředitel Cylinders Holding Jan Světlík.

Ministerstvo zdravotnicví oslovilo i jiné výrobce

„Zařazením Vítkovice Cylinders mezi firmy, od kterých bude přednostně nakupovat stát, jsme mimo jiné chtěli podpořit českého výrobce. I na základě požadavku hejtmanů jsme chtěli včas zajistit, aby tlakové lahve pro medicinální kyslík zůstaly v Česku. Ministerstvo zdravotnictví nicméně následně sdělilo, že dostatek medicinálního kyslíku zajistí jiným způsobem. Ministerstvo vnitra proto od nákupu na základě prohlášení ministerstva zdravotnictví ustoupilo,“ uvedl Jiří Korbel z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se k nákupu medicinálních lahví vyjádřil na Twitteru v odpovědi na status Jana Světlíka. Napsal, že ministerstvo zdravotnictví ověřilo u všech výrobců medicinálního kyslíku, že jsou schopni navýšit produkci až čtyřnásobně a to pro pokrytí zvýšených potřeb českých nemocnic postačuje.

Holding na počátku dubna uvedl, že čeká, že stát objedná asi deset tisíc medicinálních lahví a skupina má kapacity, aby dodávky mohla splnit. Firma letos kvůli pandemii nového typu koronaviru zaznamenala skokový nárůst objednávek medicinálních lahví na kyslík, dusík a rajský plyn. „Zatímco v září byla poptávka na devět set lahví pro medicinální účely, před týdnem už to bylo přibližně deset tisíc, kdy přicházely požadavky zejména z Itálie a Španělska,“ uvedla už dříve mluvčí skupiny Eva Kijonková.

Cylinders Holding produkuje vysokotlaké ocelové láhve a jejich aplikace, disponuje také speciální technologií na výrobu tlakových nádrží pro vodík a technické plyny. Vyprodukuje zhruba milion vysokotlakých ocelových lahví ročně. Holding působí i v Polsku, Chorvatsku, Německu, Velké Británii, Spojených arabských emirátech a Rusku. Má okolo tisíce zaměstnanců, z toho přes čtyři stovky v Česku.