„Oprav dům, nebo dostaneš pokutu.“ Děčín chce donutit majitele objektů, aby o ně pečovali

Události v regionech: Děčín proti chátrání (zdroj: ČT24)

Radnice v Děčíně chce začít pokutovat majitele nemovitostí, jejichž technický stav ohrožuje okolí. Na seznamu má přibližně třicet budov v soukromém vlastnictví. Podle města z nich do ulice opadává omítka, z některých se dokonce už zřítily části římsy. Majitelé tak postupně dostávají dopisy z radnice, aby své domy opravili. Pokud to neudělají, mohly by jim hrozit i statisícové pokuty.

Ulice nyní procházejí děčínští strážníci. Jeden z domů na seznamu se nachází v městské části Boletice. Zrezlé zábradlí balkonů by se mohlo uvolnit a spadnout na kolemjdoucí. 

„Musíme řešit všechny problémy, které vznikají kolem domů, ať už je to rušení nočního klidu, obecně veřejný pořádek, nebo nepořádek kolem popelnic,“ uvedl ředitel Městské policie Děčín Marcel Horák. Fotky z místa strážníci předávají magistrátu. Ten se pak za pomoci stavebního úřadu a odboru správních činností snaží majitele donutit, aby objekt opravili.

„Bohužel, jako samospráva žádné páky nemáme. Já samozřejmě můžu jenom vytvořit takový v uvozovkách tlak tím morálním apelem, jinou páku ale nemám,“ sdělila náměstkyně děčínského primátora Anna Lehká (Volba pro Děčín).  

Kontaktovat majitele je někdy těžké

Pokud se majitel o svou nemovitost dlouhodobě nestará, hrozí mu ve správním řízení statisícové pokuty. „Budu ráda, když zejména u těch velmi konfliktních objektů budeme vymáhat ty nejpřísnější možné sankce, které nám legislativa umožňuje,“ řekla Lehká. 

Kontaktovat majitele objektů však nemusí být jednoduché. Přesvědčil se o tom i štáb ČT, který zkoušel volat jednomu z nich. Úspěšný však nebyl. Podle nájemníků se majitelé často mění. „Bere peníze a je mu to jedno. Některé věci si musíme platit sami,“ popsala jedna z obyvatelek.  

Motivací k opravě může být pro majitele i odebrání dávek na bydlení nájemníkům. „Pokud se jedná o objekt, část objektu nebo bytovou jednotku, která není zkolaudována, nebo v následku šetření došlo k odebrání kolaudace, není možné do takového bytu vyplácet dávky na bydlení,“ komentoval ředitel děčínského úřadu práce Vlastislav Hlaváč.