Olomoucký útočník byl jen jeden, usoudila policie

Olomouc – Jednoho ze tří mužů zadržených po brutálním útoku na jinou skupinu v Olomouci policie obvinila z ublížení na zdraví a z pokusu o těžkou újmu na zdraví a z výtržnictví. Navrhla také jeho umístění do vazby. Zbylé dva muže ze skupiny policisté propustili, protože neměli důkazy, že by se na útoku přímo podíleli. Po útoku skončili v olomoucké fakultní nemocnici dva muži s řežnými zraněními, dalších pět utrpělo lehká zranění.

Zranění muži tvrdili, že je napadla desetičlenná skupina, která si přišla vyřídit účty po předchozí rozmíšce. Útočníci měli být ozbrojeni mačetami, holemi a noži. Šlo o střet Vietnamců a Čechů, neměl však podle šéfa olomouckého odboru kriminální policie Jiřího Musila rasový podtext. Policie po incidentu zadržela tři lidi, které podezírala z útoku. Dva z nich ale nakonec propustila.

Obvinění si vyslechl pouze jeden člen skupiny. „Toho máme za hlavního organizátora. Prokázalo se u něj, že držel v ruce nůž a jednoho bodl a druhého škrábl přes ruku. Aktivně se toho účastnil. Ostatní dva tam sice byli, ale neprokázal se jim útok, nikdo je neusvědčil. I ze záznamů je patrné, že tam byla skupina cizinců, ale na skupinu Čechů jich zaútočilo jen pár,“ přiblížil kriminalista Musil. Zbylé členy skupiny policie stále hledá.

K potyčce došlo v neděli nad ránem v olomoucké Riegerově ulici před vchodem do vinárny. Průběh střetu zaznamenala bezpečnostní kamera městské policie. Zraněno bylo sedm lidí, dva z nich vážně. Nejhůře dopadl devětadvacetiletý muž, který byl pořezán na krku, na zádech a končetinách.