Křesťanský spolek otevřel centrum pro bývalé vězně. Místní proti službě podepisují petici

V olomouckém centru jsou první obyvatelé zařízení pro bývalé vězně (zdroj: ČT24)

Tři klienti už využívají služeb pobytového zařízení pro bývalé vězně v Olomouci. Na Svatém Kopečku ho otevřel křesťanský spolek Druhá míle, postupně nabídne zázemí až dvanácti mužům. Místní obyvatelé s centrem nesouhlasí. Přes tisíc z nich podepsalo petici, jako nezákonnou napadli i registraci služby.

Jeden byl ve vězení kvůli neplacení výživného, druhý je po trestu za násilí třetím rokem v podmínce. O dřívější zázemí oba přišli. Dočasný domov teď mají v zařízení, které vzniklo v Olomouci na Svatém Kopečku. „Momentálně jsou v centru tři klienti a chystáme přijetí dalších dvou,“ řekl předseda spolku Druhá míle Milan Vašek.

Milan Vašek si před sedmnácti lety také prošel vězením. Kvůli zpronevěře dostal sedmiletý trest. Dnes pracuje i jako vězeňský duchovní a chce pomáhat mužům, jako je i třetí z jeho klientů. „Když jsem vylezl z vězení, tak jsem dostal sedm tisíc. Z toho asi pět tisíc jsem musel dát za ubytování, něco jsem poslal manželce. Firma mě nezaměstnala, takže jsem se jednou nohou ocitl zase na ulici,“ popsal bývalý vězeň a klient centra.

V centru dostane druhou šanci až dvanáct mužů. Kdo projde sítem podmínek, může zůstat maximálně rok a musí pracovat.

Místní obyvatelé ale nesouhlasí. Proti službě protestují už od podzimu. Petici proti zařízení podepsalo přes tisíc lidí. Jeden z místních napadl i registraci služby. „Sociální služby spolku Druhá míle jsou registrovány jako takzvaná sociální rehabilitace pro osoby propuštěné z výkonu trestu, ale dle výkladu zákona o sociálních službách je sociální rehabilitace službou dočasnou, mobilizující dovednosti osob se zdravotním postižením,“ uvedla právní zástupkyně občana Svatého Kopečku Martina Švestková.

Centrum zatím není v krajské síti poskytovatelů sociálních služeb, tudíž nedosáhne na státní dotace. Zda se do sítě dostane, záleží i na olomouckém magistrátu. Ani tam ale zatím nemá velkou podporu. „Nejsme přesvědčeni o tom, že zapsaný spolek funguje, jak má. To, že nabírají klienty, je jedna věc, ale zda mají mít přístup k veřejným zdrojům, je stále otevřená otázka,“ řekla náměstkyně primátora Olomouce Kateřina Dobrozemská (Pro Olomouc).

Jedním z mála, kdo se spolku a bývalých vězňů veřejně zastal, je svatokopecký farář Adrián Pavel Zemek. „Je lepší aby se někde jen tak poflakovali, nebo aby se připojili k nějakému programu, který dává smysl? Pro mě jako obyvatele Kopečku je to jasné, já chci bezpečí, s asistovaným doprovázením těch, kteří se vracejí a chtějí vracet do života,“ zdůvodnil.

V sobotu 2. března se v centru sociální rehabilitace uskuteční den otevřených dveří pro veřejnost. To už tam bude minimálně pět klientů.