Bečva se vrátila do původního koryta. Nebude tak ohrožovat velkou vodou Ústí

Protipovodňová opatření v Ústí (zdroj: ČT24)

Zhruba dvacet let čekali na ochranu před velkou vodou, teď se obyvatelé Ústí na Hranicku dočkali. Povodí Moravy dokončilo úpravy řeky Bečvy. Součástí přírodě blízkých opatření je i obnovení původního koryta nebo vybudování tůní, které mají zadržovat vodu v krajině.

Bečva zaplavovala část Ústí na Hranicku pravidelně – zhruba jednou za dva roky. Při velkých deštích nebo jarním tání zalila velká voda silnici, domy i sportovní areál. „Bylo tady hodně nepořádku. Klády jsme uklízeli, lavičky odnášeli, šatny vynášeli výš, protože až po ně byla voda,“ popsal záplavy obyvatel Ústí Pavel Bagár.

Podobný scénář by se už opakovat neměl, alespoň ne při menších záplavách. Narovnané a zahloubené Bečvě totiž vrátily bagry původní podobu. „Vytvořili jsme z ní širokou říční nivu. Z původních třiceti metrů jsme ji rozšířili na některých místech až na sedmdesát metrů, což je pro Bečvu přirozené,“ přiblížil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Staronové je i původní koryto pod Ústím. „V okamžiku, kdy průtok přesáhne sto metrů krychlových za vteřinu, tak se zaplní vodou a pomůže řece Bečvě odlehčit stávající průtoky,“ popsal Chmelař.

V okolí Ústí vznikly tůně, které pomohou se suchem

Protipovodňová opatření mají ale i další funkci, pomáhají zadržet vodu v krajině. K tomu má sloužit několik tůní. Například ze zaniklého rybníku Otrž vodohospodáři odtěžili čtyři a půl tisíce metrů krychlových zeminy, nyní ho napájí spodní voda.

Zatímco jedny práce skončily, další se chystají. A pro Přerovsko ty nejdůležitější. Jde o přípravu vybudování suchého poldru Skalička. V kombinaci s dokončenými úpravami na Bečvě by měl ochránit na sto tisíc obyvatel i před takovou povodní, která v roce 1997 poničila okolí řeky.