Oleksandra prchla před válkou do Česka. S pomocí firmy, kde pracuje její manžel

Události v regionech: Oleksandra přijela do Česka krátce po začátku války, pracuje ve stejné firmě jako manžel (zdroj: ČT24)

Tuto sobotu jsou to přesně dva roky, co ruská vojska vpadla na Ukrajinu. Od té doby přišlo do Česka víc než 360 tisíc ukrajinských uprchlíků. Tři čtvrtiny z nich v tuzemsku našly také práci. A pro zdejší firmy už jsou často nepostradatelnými členy pracovních týmů, mnohdy totiž zastávají pozice, které jsou na českém trhu dlouhodobě nedostatkové.

Z 217 zaměstnanců ve výrobě jich v milotické firmě, která produkuje optické díly, pochází čtyřiatřicet z Ukrajiny. Mezi nimi i Oleksandra Masur. Do Česka se z ukrajinského Charkova dostala i s dětmi jen pár týdnů po vypuknutí války. A to s pomocí právě této firmy, pro kterou již tehdy pracoval její manžel – a vedení společnosti IPG Plasty v Miloticích nad Bečvou mu neváhalo pomoci.

„Bylo lépe na duši, méně strachu bylo,“ popisuje ukrajinský pracovník své tehdejší pocity. „Vyřídili jsme si doklady, děti šly do školy a už od dubna jsme nastoupili jako zaměstnanci,“ vzpomíná Oleksandra. Bývalá inženýrka z tepelné elektrárny pracovala po příjezdu u lisu. Díky rychle překonané jazykové bariéře ale brzy postoupila na vyšší pozici. Po domově se ale jí i manželovi stále stýská.

„Tam jsou mí rodiče, zůstali tam naši kamarádi. A celá situace je hrozná,“ trápí Oleksandru Masur. „Nikdo si nedokáže vůbec představit, že má najednou rodinu někde, kde se válčí. Neváhali jsme, zajistili jsme autobus a přivezli jak rodinu pana Masura, tak jeho švagrovou i s dětmi, maminku,“ vypočítává personalistka firmy Alena Radová.

Oblečení i věci pro děti

Těm, co potřebovali, zajistila společnost také ubytování. „Zaměstnanci projevili solidaritu – začali nosit oblečení, pracovní pomůcky pro děti do školy, hygienické přípravky,“ doplnila Radová.

V režimu dočasné ochrany pracuje momentálně v Moravskoslezském kraji necelých osm tisíc ukrajinských občanů, v Olomouckém kraji pak čtyři tisíce. A to často na pozicích, o které není na pracovním trhu dlouhodobě velký zájem.

„Dnes sehnat lidi na dvanáctihodinové směny, na noční a podobně je problém, ukrajinští pracovníci jsou v tomto velmi spolehliví,“ říká mluvčí holdingové společnosti BR Group Ivana Gračková. Protože velká část zaměstnanců z Ukrajiny teď ve firmách často zajišťuje přímo výrobu, nedokáží si společnosti jejich návrat do vlasti představit. Pobyt a možnost práce v Česku jim přitom aktuálně podmiňuje pouze režim dočasné ochrany, který se prodlužuje vždy o dvanáct měsíců. Momentálně platí do března roku 2025.