Národní, nebo i Polívkovo? V Brně se řeší spor o to, kdo může hrát v Redutě

Brno řeší spor kvůli Redutě, hrát by tam mohlo i Polívkovo divadlo (zdroj: ČT24)

O brněnské divadlo Reduta se aktuálně vedou spory. Prostory využívá Národní divadlo Brno, v průběhu března ale dostalo od vedení města pokyn, aby se o ně podělilo s Divadlem Bolka Polívky, které od příští sezony nebude mít kde hrát, protože stávající budovu čeká rekonstrukce. Opozice jednání města kritizuje a upozorňuje na údajně nestandardní vztahy primátorky Markéty Vaňkové (ODS) s Bolkem Polívkou.

Národní divadlo Brno zveřejnilo plány na nastávající divadelní sezonu. Nyní to ale vypadá, že v nich bude muset škrtat. Od vedení města přišel pokyn, aby se na využití divadla Reduta domluvilo s Divadlem Bolka Polívky, které by tam mělo dočasně najít zázemí. Jenže kompromis zatím divadla nenašla.

„V této situaci to není možné bez toho, aby se zásadním způsobem ořezal provoz Národního divadla. Kdy se dostáváme do zóny, kdy už nemůžeme řídit divadlo s péčí řádného hospodáře tak, jak nám ukládá zákon,“ argumentuje ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser. 

Obavy Národního divadla chápe i sám Polívka. „Poněvadž jsme v podobné situaci, taky máme naplánovanou řadu představení. My jsme jenom ti, kteří hledají možnost, abychom mohli dál tvořit. Ale čekal jsem spíš pomocnou ruku, kolegialitu, empatii a pochopení,“ řekl. 

O kroku primátorka údajně s nikým nekomunikovala

Záměr nabídnout Divadlu Bolka Polívky útočiště v Redutě podle informací ČT primátorka Brna Markéta Vaňková, která má oblast kultury v gesci, předem nekonzultovala ani s Národním divadlem Brno, ani se svým poradním sborem.

Vaňková na dotazy ČT od středy nereagovala. V pátek poslala pouze SMS zprávu. „Počítám s tím, že se tématu hledání náhradních prostor pro Divadlo Bolka Polívky budeme intenzivně věnovat během pondělí. Všechny informace pak sdělíme zastupitelům, veřejnosti i médiím v úterý na zasedání zastupitelstva města Brna,“ stojí ve zprávě. 

Kroky vedení města kritizuje například iniciativa Brno kulturní, podle které je takové jednání v rozporu s akčním plánem i strategií kultury. „Přijde mi to jako taková smutná odměna pro pana ředitele Glasera, který tam teď deset let fungoval a Rada města Brna mu prodloužila mandát na dalších pět let. Tohle je smutný vzkaz díky,“ komentoval člen iniciativy Matěj Nárožný.

Poděkování za podporu v předvolební kampani?

Brno kulturní stejně jako opozice upozorňuje na neobvyklé vztahy mezi vedením města a Bolkem Polívkou, ten loni před komunálními volbami propagoval charitativní běh organizovaný městem. Stejná fotka se pak ale objevila i na předvolebním stánku ODS. A divadlo následně v lednu získalo od města výrazně vyšší dotaci než v minulosti – 18 milionů korun na tři roky.

„Divadlo Bolka Polívky především požádalo město Brno o to, aby dostalo víceletou dotaci vzhledem k jeho nadregionálnímu významu a také návštěvnosti,“ reagoval mluvčí města. 

Zastupitel za Žít Brno Matěj Hollan si ale myslí, že přítomnost Bolka Polívky v kampani byla evidentní. „Jiná nezřizovaná divadla mají třeba 300 nebo 400 tisíc jako roční příspěvek, a tady je to prakticky dvacetinásobek,“ upozornil.  

Vzhledem k tomu, že se divadla zatím na případném využívání Reduty nedomluvila, bude muset o tom, v jakých prostorách Divadlo Bolka Polívky bude nakonec hrát, definitivně rozhodnout město Brno.