Na zimu se uvažuje o zastavení průzkumu spálenišť v Českém Švýcarsku

Události: Geologický průzkum spálenišť v Českém Švýcarsku může být zastaven (zdroj: ČT24)

V Českém Švýcarsku zvažují přes zimu zastavení geologického průzkumu spálenišť. Vstupovat do oblastí, které se dosud nepodařilo pro veřejnost otevřít, je stále nebezpečné. Hrozí tam pády skal i stromů. Během zimy by se alespoň část z nich mohla sama zřítit. Ušetřily by se tím i peníze za jejich odstraňování.

V údolí řeky Kamenice během požáru pukaly kusy skal. „Byl zde takový žár, že zahozené skleněné láhve se roztavily,“ předvádí zelený kus skla mluvčí NP České Švýcarsko Tomáš Salov. Na skalách podle něj teplota mohla dosáhnout až 700 stupňů Celsia. 

Vliv žáru při požáru v Českém Švýcarsku
Zdroj: ČT24

Oblast je stále nebezpečná, půda se zde propadá pod nohama. Podle Salova zvažuje vedení parku variantu vyčkávat s dalším průzkumem a zásahy. „Zima bude mít ohromný vliv zejména na skalní svahy. Mnoho materiálu spadne spontánně,“ vysvětlil Salov. 

Průzkum spáleniště komplikuje i to, že v Česku je podle správy parku jen okolo desítky geologů, kteří jsou zároveň horolezci a dokáží se do údolí dostat. V Hřensku ale možnost, že by se soutěsky neotevřely ani na příští sezonu, přijímají neochotně. 

„To je naprosto vyloučeno,“ říká starosta Hřenska Zdeněk Pánek (nestr.). „To si neumím představit nejen ve vztahu k obci, ale i ve vztahu k podnikatelům. Pakliže sem přijíždí turisté, tak kvůli Pravčické bráně a soutěskám,“ myslí si. 

Následky požáru v Českém Švýcarsku
Zdroj: ČT24/NP České Švýcarsko

Popadané stromy zatím zřejmě zůstanou na místě. Pomáhají totiž zastavit valící se kameny.