Na Olomoucku přibývá rodin v nouzi. Charita místo přidělování balíčků otevřela „obchůdek“

Studio ČT24: Roste zájem o materiální pomoc (zdroj: ČT24)

Na Olomoucku přibývá rodin, které potřebují materiální pomoc, charita v Olomouci eviduje nárůst až o čtyřicet procent. Stále více lidí se dostává do situace, kdy jim po zaplacení všech účtů zůstane například na jídlo jen minimum peněz. Charita tak otevřela „obchůdek“, ve kterém si lidé sami vyberou, co potřebují. Doposud se rodinám pouze vydávaly potravinové balíčky bez možnosti výběru.

Charita v Olomouci také uspořádala sbírku potravin a drogerie právě pro potřebné rodiny, která potrvá až do konce září. Lidé mohou potraviny odevzdávat v sídle Charity Olomouc ve Wurmově ulici, případně v obchodním řetězci Globus.

„Potřeba jsou zejména trvanlivé potraviny – jde například o masové nebo zeleninové konzervy, případně olej nebo (trvanlivé) mléko. Z drogistického zboží jsou to třeba dětské plenky, vlhčené ubrousky nebo toaletní papír,“ přiblížil redaktor ČT Martin Laštůvka. 

Pro pomoc si lidé mohou přijít do Hanáckých kasáren v centru Olomouce, kde charita otevřela obchod. „Chodím každý týden, předtím to bylo jednou za měsíc. Jsem teď v situaci, kdy mám se třemi dětmi dva tisíce korun na měsíc, takže mi to dost pomáhá, bez toho bych se asi neobešla,“ řekla jedna z klientek charity. 

Balíčky na příděl? Ne, vyberte si sami

Dříve se klientům charity rozdávaly potraviny na příděl v balíčcích. „S tímto obchůdkem, který je pracovním názvem, jsme se inspirovali v Holandsku. Zřídili jsme ho především proto, že se jedná o důstojnější variantu pro lidi, kterým nezbývají finance na materiální potřeby,“ řekla vedoucí střediska pro rodiny s dětmi Charity Olomouc Petra Pavlíčková.

Lidé si stejně jako v jakémkoliv obchodě vezmou v charitním obchůdku nákupní košík a vyberou si sami, co potřebují. Samozřejmě ani toto není neomezené. „Na začátku všeho je sociální šetření, které provádíme s rodinami či jednotlivci. Na základě šetření a počtu osob v rodině přiřadíme kategorii, podle které dostanou množství jídla,“ vysvětlila Pavlíčková. 

Například ve středu charita počítá s tím, že si pro jídlo přijde 37 rodin, to podle Pavlíčkové znamená zhruba stovka lidí. 

Nejčastějšími klienty jsou samoživitelé

Pro pomoc do charitního obchůdku si může přijít kdokoliv, kdo má finanční problémy a svou situaci nezvládá. Podle Pavlíčkové se však nejčastěji jedná o samoživitele. „V poslední době se ale na nás obracejí i jednotlivci, a to z řad seniorů,“ uvedla. 

Charita v tomto spolupracuje se sociálními pracovníky, kteří zjistí, v jaké situaci rodina či jednotlivec je. Na základě toho se pak rozhodne, zda mají na pomoc charity nárok. „Sociální pracovníci už v on-line formuláři vyplní, že sem lidé mohou přijít,“ popsala vedoucí střediska charity.