Na nové olomoucké náplavce popraskala zeď. Je v naprostém pořádku, reaguje Povodí Moravy

Kvalita olomoucké náplavky (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Olomouce si na nové náplavce, která se otevřela jen nedávno, všimli děr a prasklin. Objevily se poté, co vodohospodáři snížili hladinu řeky Moravy kvůli kontrole a údržbě jezu. Podle techniků Povodí Moravy se však není čeho obávat. Tvrdí, že jde pouze o kosmetické vady. Náplavka v Olomouci za stovky milionů korun vznikla v rámci další etapy protipovodňových úprav Moravy.

Kvůli pravidelné odstávce jezu je nyní v řece Moravě v centru Olomouce vody zhruba po kolena. Jsou tak vidět i nábřežní zdi, které vzbudily rozruch na sociálních sítích. Místní upozorňují na díry a praskliny.

Technici z Povodí Moravy ale Olomoučany uklidňují, že zeď je v naprostém pořádku. „Okamžitě jsme vyrazili na místo, kde jsme zeď kontrolovali. Na zdi nejsou žádné praskliny, zeď je v dobrém stavu. Slouží k tomu, aby podložila náplavku, ta stojí přímo na té zdi. Zeď je 130 centimetrů tlustá,“ zdůrazňuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. 

Náplavka v Olomouci vznikla jako součást druhé etapy protipovodňových opatření za 730 milionů korun. Ochránit by měla dvacet tisíc obyvatel Olomouce před průtokem na úrovni 650 metrů krychlových za sekundu.

Podle Povodí Moravy zřícení náplavky nehrozí

V místě nové náplavky dělníci použili původní zdivo jako základ pro novou stavbu. Právě ze stoletého zdiva ale měli někteří obyvatelé města obavy. Na sociálních sítích psali o údajném amatérismu. Mají strach z toho, že voda popraskané zdivo podemele a stavba se zbortí. 

„Ten materiál je přibližně asi sto let starý beton, my jsme ještě na začátku těch prací provedli sanace, proběhla diagnostika, proběhl statický posudek, který konstatoval, že zeď je v dobrém stavu a že jako podklad může perfektně sloužit,“ reagoval Chmelař.  

Jezovou zdrž v Olomouci na Moravě postavili v roce 1963. Údržba probíhá pravidelně jednou za rok. Už po víkendu stavidla opět proud řeky zastaví. Stoupne hladina a nábřežní zdi lidé neuvidí dříve než za dvanáct měsíců.