Na jihu Moravy budou vznikat nová lycea. Poptávka je hlavně po technických oborech

Na jižní Moravě mají v nejbližší době vzniknout nová lycea, převážně s technickým zaměřením. Některé třídy se mají otevřít už v příštím školním roce. Záměrem kraje je v souladu s novou strategií ministerstva školství zvýšit podíl studentů, kteří získají všeobecné vzdělání s maturitou a zároveň si budou moct osvojit především technické znalosti, řekli na tiskové konferenci v Brně náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS) a krajský radní Karel Jurka (ODS). V plánu je i vznik nové vyšší odborné školy zdravotnické v Kyjově.

Otevírání nových lyceí ministerstvo odblokovalo tím, že kraj, respektive konkrétní škola, nemusí rušit jiný maturitní obor. Jurka proto předpokládá, že díky tomu nebude nutné dělat skokové změny, ale některé obory zaniknou samovolně nebo se budou slučovat.

„Lidé si v současnosti volí profesní profilaci obvykle až po střední škole. Pro řadu lidí je lyceum vhodnější, mohou si lépe osahat technické obory, zlepší si na lyceích matematiku. A například pro dívky to může být lákavější volba než průmyslovka,“ řekl Nantl.

Podle náměstka ministra školství má resort i podporu průmyslníků, kteří v dřívějších letech požadovali větší podporu technického vzdělávání. „Diskuse s nimi se hodně posunula a ukazuje se, že zaměstnavatelé potřebují u budoucích zaměstnanců určité schopnosti a kompetence,“ řekl. Konkrétní profesní zaměření se často vyprofiluje až v zaměstnání.

Rozdíl mezi gymnáziem a lyceem

Rozdíl mezi lycei a gymnázii spočívá podle Nantla v tom, že zatímco gymnázium je určené více pro studijní typy a vzdělávání je všeobecné víceméně ze sta procent, na lyceu je všeobecného vzdělávání 75 až 80 procent a zároveň na něm existuje možnost získat konkrétní dovednosti.

Podle Jurky jsou lycea důležitá i proto, že technologie se stále vyvíjejí, mnohé jsou čím dál složitější a jejich obsluha musí být často vzdělanější než v minulosti. Rychlost vytváření lycejních tříd bude záviset jak na ředitelích škol, tak na rychlosti registrace na ministerstvu. A také na tom, jak ředitel dokáže zajistit výuku personálně.

Příští rok se na jižní Moravě otevře technické lyceum na střední škole v Břeclavi a krajští radní už rozhodli o zřízení pedagogického lycea ve Veselí nad Moravou.

Předjednaný je i vznik dalších lycejních tříd. V Brně jde například o technické lyceum na Střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví, technické lyceum na Střední škole strojírenské a elektrotechnické či na Integrované střední škole automobilní. Ekonomické lyceum má vzniknout na Střední škole v Charbulově ulici. Technické lyceum má vzniknout také na střední škole v Tišnově a ekonomické v Lomnici u Tišnova.

Vyšší odborné školy

Se vznikem lyceí mají kraje také možnost zřizovat nové vyšší odborné školy. „Očekáváme, že půjde hlavně o zdravotnické a technické obory a programy by měly být kratší než tříleté bakalářské. Vývoj vede k tomu, že si lidé budou skládat kvalifikaci z více kurzů a certifikátů,“ uvedl Nantl. Podle něj by měla fungovat i lepší průchodnost mezi vyššími odbornými a vysokými školami.

Na jižní Moravě díky tomu má vzniknout vyšší odborná škola v Kyjově, kde o ni velmi stojí střední zdravotnická škola. „A také nemocnice. Absolventi totiž odcházejí za dalším vzděláváním do Brna či do Zlína, kde si vytvoří zázemí a už se jim nechce vracet. Tím zdravotnictví na Hodonínsku ztrácí,“ uvedl Jurka.