Na houby s autem až do lesa. Policisté se zaměřili na vozy v Jizerských horách

Události: Policisté se zaměřili na řidiče-houbaře (zdroj: ČT24)

Policisté na Jablonecku se zaměřili na neukázněné houbaře, kteří své vozy parkují proti pravidlům. V oblasti Bedřichova, Smědavy a v okolí přehradní nádrže Souš totiž přibývá lidí, kteří nechávají svoje auta stát přímo na lesních cestách navzdory zákazu v chráněné krajinné oblasti. Během července a září policisté pokutovali v Jizerských horách už padesát neukázněných řidičů. A v kontrolách chtějí pokračovat.

Někteří houbaři zajíždí se svým vozem až do lesa, což se ale právě některým řidičům v Jizerských horách nevyplatilo. „Každý by houby nejraději sbíral z auta,“ kroutí hlavou místní houbařka Vratislava Šourková.

Protože policisté obvykle u odstavených vozů jejich majitele nenajdou, nechávají za stěračem upozornění. I řidiči, kteří nechají svůj vůz na lesní cestě a nikomu nepřekáží, nemusí vůbec dodržovat pravidla. „Stojí v zákazu zastavení, dál tedy stojí na lesní cestě, v chráněné krajinné oblasti a u vodního zdroje, proto porušuje i lesní zákon,“ ukazuje vrchní inspektor oddělení silničního dohledu Martin Keller na auto u vodní nádrže Souš.

Takové houbaření se může velmi prodražit, ve správním řízení hrozí až 2,5 tisíce pokuty, za porušení lesního zákona dokonce stotisícová sankce. Fakt, že sehnat řidiče, který vyrazil na sběr hub, je téměř nemožné, může v případě aut zaparkovaných na lesní cestě zkomplikovat práci horským záchranářům.

„Stane se nám, že při příjezdu na místo je vše bez problémů. Zásah může trvat půl hodiny, hodinu i déle. Když se vracíme zpátky, už tam jsou auta postavená a brání nám v odjezdu,“ popisuje nepříjemné situace záchranář Martin Dyntr.