Nemůžeme být všude. Brněnští řidiči porušují zákazy vjezdu, policisté nestíhají

Někteří řidiči nerespektují zákazy vjezdu (zdroj: ČT24)

Velké množství uzavírek znamená i velký počet cedulí se zákazem vjezdu. Ne všichni, kteří původně frekventovanými, teď rozkopanými ulicemi projíždějí, ale mají povolení. To si lze vyřídit jen u vedoucího příslušné stavby. Bez něj řidičům hrozí pokuta.

Stavební stroje na rekonstruovanou cestu patří. Auta na jindy rušnou ulici Cejl už jen málokterá. Zákaz vjezdu od zastávky Kornerova je neúprosný, dál může jen MHD nebo ti, kdo mají povolení. Stačí ale chvíle pozorování a za ceduli s dopravním omezením vjíždí několik aut bez cedulky za oknem.

Povolení vydává stavbyvedoucí. Komu a proč, je jen na něm. Na Cejlu je má zhruba stovka řidičů, mezi nimi hlavně místní obyvatelé a majitelé obchodů. „Většinou se zde uvádí konkrétní značka auta a také telefonní číslo na řidiče, pokud by to auto zavazelo,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Přehled stavebních prací a uzavírek v Brně v roce 2019
Zdroj: doprava–brno.cz

Za ignorování značky hrozí až dvoutisícová pokuta. Policejní auta se však u rozkopaných ulic objeví jen zřídka. „Těch uzavírek je takové množství, že nemůžeme být každý den všude. Prioritně se věnujeme těm místům, kde přestupci způsobují komplikace,“ řekl mluvčí brněnských policistů David Chaloupka.

Přesto se porušování zákazu nemusí vyplatit. Před dvěma lety se o tom přesvědčila i majitelka bílého auta ve Francouzské ulici. Překáželo dělníkům, odtáhnout ho nemohli, tak ho obkopali.

Obkopané auto ve Francouzské ulici
Zdroj: Tomáš Zindulka