Na D3 u Tábora se po letech sporů jezdí bez omezení

Řidiči už jezdí bez omezení v úseku D3 na dálničním obchvatu Tábora, kde Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vedlo dlouholetý spor o pozemky s majiteli motocentra. Informoval o tom mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Kvůli při nebylo možné úsek dlouhý zhruba 460 metrů dokončit, ve směru z Mezna do Českých Budějovic se jezdilo v zúžených pruzích sníženou rychlostí.

Stavbaři odstranili omezení ze silnice v pondělí večer. „Skončilo tak dlouhodobé omezení dopravy v místě napojení motocentra. Stavební práce na dokončení D3 trvaly 45 dní a provedla je společnost PORR za cenu 11,8 milionu korun bez DPH,“ uvedl na sociální síti X ředitel ŘSD Radek Mátl.

Majitelé motocentra u Ústavního soudu neuspěli

ŘSD loni zažádalo o vyvlastnění pozemků motocentra. Jeho majitelé s tím nesouhlasili, takový postup označovali za nepřiměřený a protiústavní. Ústavní soud ale v listopadu odmítl stížnost Pavla Bratránka a společnosti Taartrade. ŘSD pak požádalo ministerstvo dopravy o obnovu stavebního řízení, povolení získalo letos v květnu a stavět začalo 21. června.

ŘSD 28. června vyplatilo náhradu za vyvlastnění pozemků a objektu motocentra u Tábora. Šéf ŘSD Radek Mátl už dříve uvedl, že náhrada stanovená vyvlastňovacím úřadem přesáhne 24 milionů korun.

Odvolání Petra a Pavla Bratránkových a společnosti Taartrade proti rozhodnutí o výši náhrady za vyvlastnění pozemků a motocentra na D3 zamítlo ministerstvo dopravy 26. června. ŘSD původně nabízelo při výkupu pozemků a objektu motocentra dvanáct milionů korun.