Mýdlařské legendě v Ústí hrozí demolice. Schichtovy závody může zachránit památková ochrana

Schichtovým závodům hrozí demolice (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury zahájilo správní řízení o prohlášení správní budovy Schichtových závodů na Střekově v Ústí nad Labem za státem chráněnou památku. Budovu, ve které vzniklo ikonické mýdlo s jelenem, chce její majitel zbourat. Podle historiků se ale jedná o cennou stavbu z počátku 20. století.

Firma, která objekt vlastní, má na internetu jedinou e-mailovou adresu, která nefunguje. Dříve ale v médiích její zástupce uvedl, že pro budovu nemá využití. Stavební úřad firma požádala o demolici. Splnila zákonné podmínky a povolení dostala.

„Když jsme zjistili, že je vydán demoliční výměr, tak jsme požádali naši poslankyni Evu Fialovou, aby interpelovala o nějaké možné ochraně tohoto objektu,“ řekl primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický (ANO).

Kovová brána budovy zaujala v 60. letech i ústeckého fotografa Adolfa Čejchana. Za snímek natěračů získal několik cen u nás i v zahraničí. „Ta mříž tady prozatím zůstává, ale pravděpodobně i ona podlehne zkáze,“ poznamenal ředitel archivu města Ústí nad Labem Petr Kalíček.

Dokument Industrie: Schichtovy závody a český průmysl v meziválečném období (zdroj: ČT)

Mimořádné jednání zastupitelstva nebylo

V době největší slávy pracovalo ve správní budově Schichtových závodů tři a půl tisíce lidí. Denně vyřídili pět tisíc objednávek pro odběratele po celém světě. „Schichtovy závody byly největším drogisticko-potravinářským podnikem v Evropě, který později spoluzaložil dodnes existující nadnárodní koncern Unilever,“ doplnil opoziční zastupitel, senátor a historik Martin Krsek (ProÚstí!).

Aby zabránila demolici, svolala opozice minulý pátek 17. února mimořádné jednání zastupitelstva. Většina ale odmítla jeho program, a tak se nekonalo. „Je to pohrdání občany tohoto města,“ poznamenal Krsek.

Podle vedení města opozice včas nepodala podklady pro jednání. Další zastupitelstvo v řádném termínu se koná 6. března. Podle primátora snesou body navržené opozicí do té doby odkladu. Krsek míní, že bourání správní budovy Schichtových závodů odkladu nesnese, protože je na místě už připravený bagr a byl na ni již vydán demoliční výměr.

Ministerstvo kultury už zahájilo minulé úterý správní řízení o prohlášení správní budovy Schichtových závodů na Střekově za státem chráněnou památku, což by podle senátora Krska mohlo zabránit očekávatelné snaze pokračovat v budoucnu v demolicích i na dalších částech správní budovy a také otevřít prostor k vyjednávání s majitelem, aby od demolice upustil.