Ostravské nemocnice posilují ostrahu. Agresivita vůči zdravotníkům narůstá

Události v regionech: Ostravské nemocnice posilují ostrahu (zdroj: ČT24)

Více agresivity zažívají zdravotníci ze strany pacientů v moravskoslezských nemocnicích. Některé z nich kvůli tomu posilují ostrahu a spolupracují se strážníky. V Ostravě jde například o městskou i fakultní nemocnici.

S nadávkami, nepříjemnými telefonáty od příbuzných a někdy i kopáním do dveří ordinace se teď lékaři i sestry v nemocnicích potýkají mnohem častěji než před pandemií. S agresivním chováním má zkušenost chirurg městské nemocnice v Ostravě Karel Nikl i jeho kolegové. „Konkrétních příkladů bohužel je na každé službě několik. Je to v podobě verbální agrese, nevhodného chování, afektovanosti,“ popsal chirurg.

Nemocnice proto navýšila ostrahu, a to především na urgentním příjmu, kde je takové chování pacientů nejčastější. „My jsme to intenzivně řešili v souvislosti se zvyšujícím se počtem nežádoucích událostí. Tato vlna pandemie je opravdu charakteristická, co se týče zvýšeného množství ataků,“ popsala náměstkyně ředitele nemocnice pro personalistiku Kateřina Kyselá.

Ostravská fakultní nemocnice řeší bezpečnost od tragédie

Ostrahu museli několikrát od začátku pandemie posílit také ve Fakultní nemocnici v Ostravě (FNO). „V posledních měsících řeší naše ostraha stále víc a víc případů, kde je potřeba zasáhnout. Po tragédii z prosince roku 2019 jsme přistoupili ke zvýšení celkové bezpečnosti,“ uvedla mluvčí FNO Petra Petlachová.

Obě nemocnice zároveň spolupracují i s městskou policií. „V okolí ostatních zdravotnických zařízení a rovněž očkovacích centrech strážníci vykonávají zvýšený výkon služby,“ uvedl mluvčí ostravských strážníků Jindřich Machů. S útoky se ale lékaři stále častěji potýkají i mimo svá pracoviště, a to především na sociálních sítích. Projevy agresivity v kyberprostoru podle policie výrazně stouply.