Mizí jámy, ze kterých nevyjel ani gram uhlí. Diamo spustilo zásyp Dolu Frenštát

Zasypání dolu Frenštát (zdroj: ČT24)

Státní podnik Diamo zahájil zasypávání Dolu Frenštát v Beskydech. Černouhelná lokalita tím definitivně končí. I když se v dole nikdy netěžilo, desítky let lokalita vyvolávala spory a emoce. Okolní obce s možným dobýváním nesouhlasily. Teď už mají plány, jak místo využijí.

Do dvou jam dolu Frenštát míří pásové dopravníky. Běžně slouží k přepravě uhlí na povrch, teď ale jezdí opačným směrem. Místo uhlí vezou zásypový materiál. „Minimální množství stanovuje vyhláška k likvidaci dolu a ta určuje, že to jsou dvě kila zásypového materiálu na metr čtvereční jámy za vteřinu,“ popsal závodní dolů Útlum-Jih a Důl Frenštát Ivan Šimek. 

Kolem jam je momentálně ochranné pásmo, za bezpečnostní pásky se nikdo nedostane. „Při  likvidaci se počítá s tím, že by mohlo dojít k výstupu nebezpečných výbušných plynů,“ vysvětlil důvod Šimek.

V obou jámách skončí přibližně dvě stě tisíc tun zásypového materiálu. Jedná se o hlušinu z odvalu Paskov. Pracovníci státního podniku Diamo ji k Dolu Frenštát naváželi zhruba čtyři měsíce. 

V lokalitě mají vzniknout byty i školy

„Počítáme, že do pátku bude základní zásyp jam proveden, to znamená do úrovně minus 32 metrů,“ uvedl Šimek. Následovat bude nasypání dvou metrů štěrku, nad tím se zbylých třicet metrů bude betonovat, a to až po úroveň nula.

Po zásypu a betonování přijde na řadu likvidace nemovitostí. Podle Šimka jde o zhruba šedesát objektů. Některé z toho obec Trojanovice vyloučila. Chce, aby byly zachovány.  

Podle odhadů by se z Dolu Frenštát dalo vytěžit 1,3 miliardy tun kvalitního černého uhlí, proto likvidaci mnozí odborníci kritizují. Okolní obce už ale s lokalitou počítají na jiné využití. V místě mají vzniknout byty, školy a zázemí pro podnikatele.