Medici pomáhají lidem na ulici. Od začátku prosince ošetřili přes 70 bezdomovců

Od začátku prosince ošetřili studenti ze spolku Medici na ulici přes sedmdesát lidí bez domova. Reagovali tak na mrazivé počasí prvních prosincových týdnů, řekl České televizi Vojtěch Král ze spolku Medici na ulici. Nejčastěji se podle něj v zimním období řeší převazy chronických ran nebo omrzliny. Studenti medicíny také poskytují lidem bez domova volně dostupné léky a hygienické potřeby. Medici na ulici působí v Praze a dalších pěti krajských městech. Ročně ošetří přes dva tisíce lidí žijících na ulici.

Každý čtvrtek se noclehárna v pražské Michli stává místem, kde budoucí lékaři a sestry poskytují zdravotnickou pomoc bezdomovcům. Jedním z nich je i třiašedesátiletý Julius F., který na ulici žije už čtyřiadvacet let. „Dva dny nespím a vůbec necítím nohy,“ svěřuje se a ukazuje při tom na otevřenou ránu na nohou.

Po krátké konzultaci mu medici ránu převazují a nabízejí mu několik léků na bolest. „Víc pro vás zatím nemůžeme udělat,“ říká medik Jáchym. I přes omezené možnosti provizorní ošetřovny se skupina mediků snaží poskytnout maximální dostupnou péči. Odkazují proto pana Julia na lékařskou ordinaci Armády spásy.

Dalším ošetřeným je František V., který na ulici tráví svůj první rok a žádá jen o dezinfekci ran na rukou. Dostává se mu zároveň i teplých ponožek. Je osmým a posledním bezdomovcem, kterého se během tohoto večera medikům daří ošetřit.

Průměrně studenti za jednu zastávku ošetří právě okolo osmi lidí bez domova. Celkově byli za minulý rok v kontaktu s 2117 osobami a letos očekávají mírně vyšší počet klientů.

Medici zdůrazňují, že jejich práce nespočívá ve velkých lékařských zákrocích, ale v řešení nejnaléhavějších problémů. Jáchym, jeden ze seniorních členů spolku, vysvětluje: „Naše práce je v tomto rutinní. Nejedná se o žádnou velkou medicínu. Ani se zatím jednat nemůže, jsme omezeni zákonem i znalostmi.“

Nejčastějšími úkony mediků jsou proto obvazování chronických ran, léčba nachlazení, poskytování volně dostupných léků nebo také základních hygienických prostředků.

Pro své ošetřovny medici vyhledávají vždy místa s vyšší koncentrací lidí bez domova. V Praze jde například o stanici metra Vltavská nebo okolí pražského hlavního nádraží. Zároveň na jednotlivých lokalitách pracují koordinovaně s ostatními sociálními službami, jako jsou například křesťanské charity, které rozdávají teplé jídlo. Všechny tyto organizace jsou součástí programu pražských humanitárních opatření pod záštitou magistrátu hlavního města.

Jednotlivé služby mediků probíhají vždy v tandemu zkušenějších studentů čtvrtých a vyšších ročníků doplněných o nováčky z nižších ročníků. Nejedná se však pouze o budoucí lékaře, mezi členy spolku jsou například i studenti oboru biomedicína nebo všeobecná sestra. Pro budoucí sestry je dobrovolnická činnost dokonce možností, jak splnit zápočet z volitelného předmětu.

Za tři roky svého působení zaznamenává projekt Medici na ulici zejména kladnou odezvu na svou činnost. „Naše služba má vesměs pozitivní ohlas. Lidé si váží naší přítomnosti a snahy jim pomoci. Nesetkáváme se s negativními ohlasy. Kdyby se snad medici cítili nekomfortně, vše je na dobrovolné bázi a oni mohou kdykoliv odejít,“ podotýká seniorní člen spolku Vojtěch Král.

Ocenění se Medikům na ulici dostává i mezi odbornou veřejností. Letos získali cenu Gratias Tibi a cenu Celestýna Opitze za vzor v péči o nemocné a potřebné.