Mariánské Lázně si připomínají 200 let od založení

Mariánské Lázně - Další ze západočeských lázní slaví letos významné výročí. Dvěstě let od svého založení si už tento víkend připomenou Mariánské lázně. Stejně jako minulý týden v Karlových Varech se i tady hlavní oslavy spojí se zahájením lázeňské sezony. Připraveno je tradiční svěcení pramenů, koncerty a promenáda slavných návštěvníků. Hlavní program oslav se uskuteční na kolonádě v sobotu 10. května.

Za vznikem Mariánských Lázní stojí opat z kláštera v Teplé Karel Kašpar Reitenberg a lékař Jan Josef Nehr, kteří odhalili léčivé účinky minerálních pramenů. Na místě nechali postavit osadu s osmi domy a v ještě roce 1808 v provizorních podmínkách zahájili první lázeňskou sezonu. Přitom na začátku 19. století byly v okolí dnešní kolonády jen močály.

Už po deseti letech bylo město povýšeno na veřejné lázeňské místo a návštěvníků přibývalo. Dnes patří lázně k nejmodernějším v Evropě. Nejvíce hostů jezdí z Německa, následuje domácí klientela a v posledních letech přibývají i Rusové.

Mariánské lázně si váží své tradice a stále udržují historické parky, které před dvěma sty lety navrhl architekt Václav Skalník. Kromě úcty k slavné minulosti se ale městu také daří reagovat na nové trendy v lázeňství. Lázeňské společnosti například přizpůsobily svůj program, aby přilákaly také mladé lidi. „Jedná se o wellness a beauty pobyty, které trvají dvě až tři noci a mají procedury pro uvolnění a relaxaci,“ vysvětlila Kristina Fejlová z Léčebných lázní Mariánské Lázně.

Nejslavnější západočeské lázně Karlovy Vary oslavily 650. jubileum minulý týden, příští víkend zahajují sezonu Františkovy Lázně a o dva týdny později i Jáchymov.