Kvůli silné koruně může Česko přijít o 10 miliard korun z evropských fondů

Jižní/západní Čechy - S velkým napětím sledují kurz koruny všichni, kdo mají zažádáno o dotace z evropských fondů. Například v jižních a západních Čechách už je jasné, že se kvůli silné koruně dostane na méně projektů, než se původně počítalo. Takzvané kurzovní riziko totiž nese region sám. Celá Česká republika tak může přijít o více než 10 miliard korun.

Jiří Trnka z Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad se nechal slyšet, že se to dotkne samotné rady a potažmo žadatelů, na které se nedostane. Řádově prý půjde o desítky projektů. Úřad totiž převzal kurzovní rizika na sebe. V praxi to znamená, že s úspěšnými žadateli podepisuje smlouvy už v korunách a nechává si rezervu necelé dvě miliardy korun na uhrazení ztráty.

To jsou ale peníze, které původně měly jít třeba na opravy silnic nebo škol. „Je to rozumné v tom, že projekty, které se už realizují, nebudou ohroženy, ale samozřejmě se dostane na méně žadatelů,“ vyjádřil se finanční analytik a obchodník ze společnosti Grand capital Pavel Šťastný. Momentálně hůř jsou na tom ti (v jižních a západních Čechách), kteří získávají peníze z jiných evropských zdrojů - třeba z takzvaných norských fondů.