Kvůli projektu Technologického parku v Písku padla obžaloba. Trojice podle ní z EU vylákala kolem 200 milionů

Státní zástupce obžaloval tři lidi z dotačního podvodu v souvislosti s projektem Technologického parku v Písku. ČT to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Trojice podle policie vylákala na projekt 226 milionů korun, z nichž ve většině jde o finance Evropské unie. Obvinění měli k podvodu využít personální propojení mezi zhotovitelem projektu a žadatelem o dotaci. Hrozí jim pět až deset let vězení.

„V dotazované věci byla 9. ledna 2024 podána k Městskému soudu v Praze obžaloba na tři fyzické osoby,“ uvedl Cimbala. Trojice čelí obžalobě z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, za což jí hrozí až deset let za mřížemi. „S ohledem na rozsah a komplexnost popisu skutku ve výrokové části obžaloby si v podrobnostech dovoluji odkázat na přednes obžaloby při prvním hlavním líčení,“ doplnil Cimbala.

Kauza se týká projektu nazvaného Technologický park – energeticky efektivní budovy v píseckém areálu bývalých Žižkových kasáren. Obvinění podle policie ovládli díky personálnímu propojení jak zhotovitele díla, tak i žadatele o dotaci. Zhotovitel měl žadateli vystavovat doklady, jejichž obsah neodpovídal skutečnosti. Žadatel pak listiny s nepravdivými údaji údajně předkládal poskytovateli dotace k proplacení.

Obvinění zároveň podle policie věděli, že termín dokončení projektu technologického parku je ze stavebně-technologického hlediska neproveditelný. Ačkoliv byla stavba teprve rozestavěná, tvrdili, že ji předali do zkušebního provozu. Podle kriminalistů vylákali z příslušného operačního programu pro podnikání a inovace 226 milionů korun, dalších šest milionů korun se pokusili získat. Ze zdrojů Evropské unie pocházelo 85 procent těchto částek.

Případ vyšetřovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří o stíhání informovali v květnu 2021. Tehdy obvinili čtyři lidi. Podle dřívějších informací Radiožurnálu poskytlo ministerstvo průmyslu v roce 2013 dotaci firmě RG Group, u které není jasné, kdo ji vlastní. Jediným dohledaným zástupcem byla seniorka, která ale tvrdila, že o projektu nic neví. Firma RG Group se podle Radiožurnálu výrazně zadlužila a budovu postavenou za dotační peníze využila, aby dluhy za více než 300 milionů korun umořila.