Kriminalisté zlikvidovali drogový gang z Břeclavska

Břeclav - Kriminalisté odhalili na Břeclavsku šestičlenný gang výrobců pervitinu. Vyšetřování zatím ukázalo, že měl přes 50 odběratelů, jimž údajně dodával drogy nejméně od počátku letošního roku. Vyráběl je z léčiv, které ve velkém nakupoval a přivážel ze Slovenska, jak řekla mluvčí policie Kamila Haraštová.

U některých ze zadržených objevili policisté také menší množství drog. Kolik pervitinu skupina vyrobila a prodala celkem, to kriminalisté teprve zjišťují. Gang je podle policie jedním z největších, které byly v poslední době na jihu Moravy odhaleny. Podle Haraštové jej vedl čtyřiatřicetiletý muž. K výrobě drog ho prý přimělo to, že se dostal do finanční tísně.

Drogy podle policie vyráběl ve svém rodinném domku s třiadvacetiletým komplicem. Zbývající čtyři lidé, mezi nimiž je i dívka, měli údajně na starost prodej návykových látek. Policie je již obvinila z nedovolené výroby drog. Většina z nich je ve vazbě, hrozí jim až deset let vězení.

V tomto případě, stejně jako v mnoha jiných, kriminalisté zjistili, že drogy vznikaly z léčiv přivážených ze Slovenska. Policisté dlouhodobě upozorňují na to, že tam neplatí tak přísná pravidla pro prodej problémových léčiv jako v Česku.

Slovenští lékárníci neevidují kupující, nepodivují se nad velkými objemy nakupovaných léčiv a podezřelé zákazníky ani nehlásí na policii. Drogové gangy z Moravy toho podle policie využívají a do měst ve slovenském pohraničí jezdí léky nakupovat.