Koronavirus ukázal na ubytovnu pro seniory v Horním Slavkově. Podle úřadu ombudsmana je nelegální

Události: Koronavirus na ubytovně pro seniory v Horním Slavkově (zdroj: ČT24)

V ubytovně pro seniory v Horním Slavkově na Sokolovsku dál pomáhají hasiči a sociální pracovníci. Ošetřovatelé a víc než polovina z 55 ubytovaných se nakazili koronavirem. Podobná zařízení bez povinné registrace sociálních služeb už v minulosti označil úřad ombudsmana za nelegální.

Penzion U Karkulky v Horním Slavkově je obyčejná ubytovna. Ošetřovatelé sem za klienty docházejí na základě smlouvy. Nákaza koronavirem ale odhalila slabinu: o polovinu ubytovaných, závislých na pomoci, se teď kvůli pandemii nemá kdo postarat.

Zatímco v běžném domově pro seniory mají pro tyto případy personální zálohu, v této ubytovně museli narychlo pomoct hasiči, záchranáři a různé sociální služby.

Kraje na podobná zařízení už v roce 2014 upozornila bývalá ombudsmanka. Navštívila jich devět a všechny ve své zprávě označila za nebezpečné. „S klienty není úplně dobře zacházeno, například zdravotnická péče není poskytována dostatečně kvalitně, dochází k podvýživě,“ vysvětluje zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková.

Na zprávu tehdy reagoval i Karlovarský kraj a ubytovnu v Horním Slavkově zkontroloval. „Nebylo zjištěno, že by opravdu k porušení zákona docházelo,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO).

Jsme bezbariérová ubytovna, říká vedoucí zařízení

„Sociální zařízení nejsme, nikdy jsme nebyli. Jsme ubytovna, pro lidi, kteří jsou na vozíčku, jsme mohli nabídnout bezbariérový přístup,“ říká vedoucí ubytovny U Karkulky Miloslava Podhradská. Podle provozovatelky v zařízení bydlí i lidé, kteří se do klasického domova pro seniory nedostanou. Dostupná jim má být i cena ubytování, zhruba 5000 korun měsíčně, včetně praní prádla a hygienických potřeb. 

Ubytovna pro seniory v Horním Slavkově
Zdroj: ČT24

Úřad ombudsmana ale trvá na svém. „Tato zařízení jsou samozřejmě nelegální a měla by buď okamžitě zrušit svoji činnost, anebo požádat o registraci,“ řekla Šimůnková. „Jsou tam externí pečovatelské služby, takže možná, že nám dají podnět, abychom tu záležitost znovu začali prošetřovat,“ dodal Kubis.

Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí je v Česku kolem šedesáti problémových pobytových zařízení pro seniory.