K polití pietních míst v Ostravě a v Brně se přihlásili nacionalisté. Konkrétní viníky policie hledá

K nástřikům na místech pietních akcí v Ostravě a v Brně se na Facebooku přihlásili příznivci krajně pravicové Národní a sociální fronty. Konkrétní jména policisté zatím neznají a oba případy vyšetřují. Odstraňování červené barvy na památníku Rudé armády v Komenského sadech v Ostravě začne příští týden. Pomník v Brně-Králově Poli už někdo neodborně očistil.

K tomu, že postříkali památník červenou barvou a nastříkali na něj nápisy připomínající povstání proti stalinistické diktatuře a sovětské okupaci z roku 1956 v Maďarsku se přihlásili příznivci Národní a sociální fronty na Facebooku.

„S přicházejícím výročím takzvané revoluce z roku 1989, někdy marketingově nazývané sametové, jsme se rozhodli připomenout skutečné povstání lidu proti komunismu z roku 1956 v Maďarsku,“ sdělili. Nacionalisté také vyzdvihují maďarské antikomunistické bojovníky a zmiňují znechucení z politického dění v Česku a v Evropské unii.

Policisté stále neznají konkrétní pachatele

Kdo konkrétně památník poničil, policisté zjišťují. „Policisté věc kvalifikovali jako přečiny poškození cizí věci a výtržnictví, i nadále intenzivně prověřují veškeré okolnosti, které se tohoto jednání týkají,“ řekla ostravská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Nechtěla konkrétně říci, jestli se policie zabývá možností, že za poničením památníku s ostatky vojáků stojí aktivisté z Národní a sociální fronty. „Prověřujeme veškeré související informace i z otevřených zdrojů, veřejných zdrojů, sociálních sítí,“ uvedla Štětínská.

Očištění památníku bude stát přes osmdesát tisíc korun

Očištění památníku nabídla pražská firma, s jejímž technologickým postupem už souhlasili památkáři. „Specializovaná firma památník očistí asi za 82 tisíc korun,“ řekl mluvčí centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz David Račák. Aktuálně se čeká na souhlas Moravskoslezského kraje se zahájením čištění, který je nutný ze zákona.

Památník Rudé armády stojí v Komenského sadech Ostravě od roku 1946, tedy z doby dva roky před nástupem komunistů k moci. Je v něm 668 uren s popelem sovětských a československých vojáků včetně obyvatel Ostravy, kteří při osvobozování města padli.

Pomalovaný pomník v Brně někdo očistil

Národní a sociální fronta se na Facebooku přihlásila i k poškození památníku padlých rudoarmějců v Brně, který červenou barvou kdosi pomaloval zřejmě ve středu.

Barvu někdo už neodborně odstranil, ale zůstala například ve spárách. „Vzhledem k tomu, že pomník je kulturní památkou, celý proces očištění musí posoudit památkáři,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. I tento případ vyšetřují policisté. „Vyšetřujeme ho jako poškození cizí věci,“ potvrdil mluvčí policie Pavel Šváb. Pachateli hrozí až roční vězení.

Ruská ambasáda čin odsoudila

Poškození pomníku rudoarmějců v Brně-Králově Poli považuje ruské velvyslanectví v Praze za barbarskou výtržnost a pokus o poškození rusko-českých vztahů. Ambasáda to uvedla na Facebooku. Odsoudila i poškození památníku Rudé armády v Ostravě, podobně jako dřívější poškození sochy maršála Ivana Koněva v Praze 6.

Poškození brněnského památníku je podle ruské ambasády v rozporu s elementárními normami civilizované společnosti. 

Vandalismus zkritizoval také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Vybíjet si zlost či frustraci na historických symbolech je podle něj ubohé a v nejhorších případech to může ohrozit české zájmy v Evropě či jinde po světě. „Už proto, že očekáváme, že stejnou úctu budou mít k našim památníkům či pomníkům za našimi hranicemi,“ uvedl ministr na Twitteru.