Hydrologové mapují toky říček v Moravském krasu, data rozhodují i o nových vrtech

Události v regionech: Hydrologové měří řeky v Moravském krasu (zdroj: ČT24)

Odborníci Českého hydrometeorologického ústavu se vydali do Amatérské jeskyně v Moravském krasu, aby zjistili průchodnost jednotlivých cest. Prováděli takzvanou trasovací zkoušku podzemních toků. Používali k tomu obyčejnou sůl. Měření navíc ukážou, kde je možné povolit čerpání podzemních vod, a kde ne.

Množství soli ve vodě se měří pomocí proudu. Hydrologové tak zjistili například průtok u Sloupsko-šošůvských jeskyní. „Naměřili jsme, že tady teče osm vteřinových litrů, což je pro tohle roční období normální průtok. Před rokem bychom tady byli totálně pod vodou. V letech 2015 až 2018 tady pak zase netekla voda vůbec,“ říká hydrolog ČHMÚ Stanislav Lejska.

Před několika dny stopovali hydrologové vodu i v nedaleké Amatérské jeskyni, aby zjistili průchodnost jednotlivých cest. „Nešlo nám o měření průtoku, ale o stopování cesty toku, který jsme osolili, jestli ten tok teče na další místa. Snažili jsme se určit místo, kde se stékají potoky a kde je místo a vznik samotné říčky Punkvy,“ popisuje Lejska.

Informace o tom, kudy tečou krasové říčky, jsou ale důležité například i pro stavebníky. „Výsledky těch výzkumů používáme při rozhodování a žádostech o povolování vrtů na čerpání podzemní vody,“ přibližuje odborný rada Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Antonín Tůma.

Hydrologové se do Amatérské jeskyně vrátí ještě jednou. A měření zopakují. Ale asi i na jiném místě a s větším množstvím soli nebo s jinou stopovací látkou.