Insolvence Vítkovických strojíren skončila. Dlužník splnil plán reorganizace

Insolvence společnosti Vítkovické strojírny, které v Ostravě patří někdejší provozy Mostárna a Kotlárna společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), skončila. Vyplývá to z usnesení Městského soudu v Praze, který o věci rozhodoval. Podle něj dlužník v podstatných částech splnil reorganizační plán.

Firma po insolvenci vydržela v provozu, i když tam ze zhruba šesti set zaměstnanců po vyhlášení úpadku zůstalo jen několik desítek lidí. V průběhu insolvence se jejím strategickým partnerem stala společnost Vítkovice Energetické strojírenství (VES), ve které mají podíl firmy podnikatelů Jaroslava Strnada a Martina Ulčáka. VES poskytly strojírnám dva úvěry a stanou se jejími novými majiteli.

Samosoudce Jiří Rada v usnesení uvedl, že insolvenční správkyně a věřitelský výbor shodně konstatovaly, že dlužník v podstatných částech splnil reorganizační plán. „Byly uspokojeny všechny splatné, nesporné a řádně uplatněné pohledávky za majetkovou podstatou, případně bylo dosaženo dohody o způsobu úhrady takových pohledávek. Došlo k načerpání úvěrů podle smluv,“ uvedla v dokumentu pro soud insolvenční správkyně Vítkovických strojíren Lenka Winkelhoferová.

Po finančních problémech skončily strojírny v konkurzu

Do Vítkovických strojíren patří bývalé divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna, které dříve vlastnily VPE ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka.

VPE ale skončily v konkurzu a insolvenční správce pak obě divize prodal. Koupila je pražská společnost Taxton Property ze skupiny Franco De Poisd'Eau, později se přejmenovala na Vítkovické strojírny.

Zakázky firma měla, ale chyběly peníze

Vítkovice, a. s., které byly mateřskou firmou VPE, tento prodej napadly incidenční žalobou, o které však zatím soud nerozhodl. Právě tato žaloba ale podle Vítkovických strojíren vedla k úpadku firmy, protože kvůli ní nedosáhla na úvěr, který potřebovala na pokrytí zakázek.

Insolvenční návrh na sebe v březnu 2018 podala sama firma, která měla závazky po splatnosti několik desítek milionů korun a neměla peníze na zálohy na nákup surovin ani na mzdy. Vítkovice, a. s., zodpovědnost za insolvenci Vítkovických strojíren odmítají s tím, že firma prý měla finanční problémy už před podáním žaloby. 

Vítkovice Energetické strojírenství vznikly loni v březnu jako zcela nová společnost. Vyrábí tlakové a netlakové části elektráren, díly pro chemický a petrochemický průmysl a zabývá se i dalšími průmyslovými obory. Začínala s třiceti zaměstnanci, teď jich má už 170.