Pražští radní změnili pravidla pro přidělení městského bytu. Kritizuje je opozice i koaliční Piráti

Praha má nová pravidla pro přidělování městských nájemních bytů, která v minulých měsících čelila kritice ze strany nevládních organizací, opoziční Prahy Sobě či koaličních Pirátů. Nové znění pravidel schválili městští radní, nepodpořili je však členové rady za Piráty. Dokument oproti původnímu návrhu ponechává bodový systém pro byty určené lidem v sociální tísni, jejichž přidělování přejde z magistrátního odboru pod Centrum sociálních služeb Praha (CSSP).

Praha vlastní podle dřívější analýzy asi sem tisíc bytů, dalších zhruba 23 tisíc jich spravují městské části a o jejich pronájmech si rozhodují samy. Nová pravidla magistrátu počítají s pěti kategoriemi lidí, kteří mají nárok žádat magistrát o nájemní byt. Kromě dosavadních seniorů, osob se zdravotním postižením, lidí v sociální tísni a zástupců pro město důležitých profesí nově přidávají mladé rodiny.

„CSSP si samo udělalo metodiku, ve které ponechalo bodový systém,“ řekla náměstkyně primátora pro sociální oblast Alexandra Udženija (ODS) k bytům určeným pro lidi v sociální tísni. Dodala, že CSSP jako městská příspěvková organizace, která má na starosti pomoc sociálně slabým, má pro přidělování bytů lepší odbornost a praxi z terénu.

Bodový systém

Nové znění pravidel nepodpořili radní za Piráty, jejichž člen Adam Zábranský měl v minulém volebním období jako radní pro bydlení na starosti přípravu dosavadního znění. Nyní v čele města působí jako radní pro majetek. Pirátům se nelíbí zejména to, že bodový systém zůstal zachován jen pro sociální byty, zatímco dosud platil i pro seniory, přičemž podle pirátského klubu by měl být nastaven i pro nově zavedenou kategorii mladých rodin.

„Diskusi o pravidlech pro přidělování bytů rozhodně nepovažujeme za ukončenou a budeme usilovat o to, aby se dopracovaly příslušné metodiky a upravily věci, které v praxi budou podle názoru odborníků jen obtížně fungovat,“ uvedla k tomu předsedkyně výboru pro bydlení Magdalena Valdmanová (Piráti). Dodala, že schválení takto důležitého dokumentu většinou dvou hlasů považují za „velmi nedobrý signál“.

Udženija k tomu řekla, že se nebrání budoucím úpravám pravidel. „Vůbec nemám problém otevřít tu debatu a některá ustanovení změnit na základ praxe,“ sdělila. „Opravdu chci kolegy přesvědčit o tom, že ta pravidla fungovat budou, že na nikoho nezapomínají a jsou sociálně citlivá,“ dodala. Radní podle ní také schválili, že v případě úprav svojí metodiky o nich CSSP musí informovat radu.  

Nový záměr kritizovala i opoziční Praha Sobě. „Dílo zkázy dokonáno. Ty nejvíce ohrožené a nejpotřebnější rodiny, senioři a další Pražané právě přišli o důležitou pomoc ze strany města – o naději na bezpečný domov,“ uvedl na sociálních sítích její lídr Jan Čižinský. Nová pravidla jsou podle něj netransparentní a vypadávají z nich ti nejslabší.

Dřívější návrh pravidel kritizovala nezisková organizace Platforma pro sociální bydlení, nelíbilo se jí zejména rušení bodového systému, který nakonec zůstal u sociálních bytů zachován. Vstupní kritéria návrh podle platformy nastavuje příliš přísně, dostatečně necílí na osoby v bytové nouzi a problematická je i podmínka trvalého nebo prokázaného faktického bydliště v metropoli aspoň po dobu pěti let.