Harrachov žaluje ministerstvo financí kvůli nájemním domům. Chce postavit nové

Události v regionech: Harrachov žaluje ministerstvo financí (zdroj: ČT24)

Spor mezi Harrachovem a ministerstvem financí, který se týká dvou nájemních domů, míří k soudu. Radnice na resort podala žalobu a žádá jejich demolici. Domy stojí na pozemcích obce, ale od roku 2021 patří ministerstvu. To sice nabídlo městu jejich odprodej, radnice ale na cenu sto milionů korun nepřistoupila. Na pozemcích plánuje postavit nové domy pro nájemní bydlení, které mají být o polovinu levnější a se státní dotací.

Byty postavil na začátku 90. let státní podnik Crystalex jako služební pro skláře. Převést je měl na obec, která poskytla pozemky a měla je spravovat. Jenže potom přišla privatizace.

„Tato část privatizace byla shledána neplatnou, domy tam stojí bez právního titulu, jelikož nám do doby kolaudace převedeny nebyly,“ popsal starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov).

„Bourání domů vylučujeme a nechápeme, proč město navrhuje postup, který by desítky jeho občanů připravil o střechu nad hlavou,“ ohradil se mluvčí ministerstva.

Podle starosty jsou domy shnilé, je tam plíseň. „Teče do nich shora, zdola, vyžadují investici dalších sto milionů. Potěšil mě pan ministr Ivan Bartoš se svojí nabídkou výstavby obecních bytů pro města a obce. My bychom okamžitě zahájili projektové práce a na těch pozemcích vystavěli nové domy,“ popsal Vašíček. 

Nájemné až pětinásobně vyšší

Resort vyměřil nájemníkům komerční nájemné, až pětkrát vyšší, lidé ho ale odmítli platit, teď jim do schránek přišlo vyúčtování. „Nejdřív jsem si myslela bez brýlí 163 korun za vyúčtování vody, pak jsem zbystřila, ono je to 163 tisíc,“ uvedla jedna z obyvatelů domu Dagmar Tothová.

Ministerstvo totiž do pohledávek započítalo i neuhrazené částky za nájemné. „Zahrnulo tam naprosto neoprávněnou pohledávku, která nemá oporu ani ve smlouvě, ani v žádné jiné dohodě,“ podotkl starosta.


Úřad podle mluvčího nemá možnost pronajímat jakékoli prostory za cenu jinou, než jaká je v místě a čase obvyklá. „A podle zákona o majetku státu nemůžeme přihlížet k sociální situaci nájemníků,“ poznamenal Běhal.

Soudní spor mezi oběma stranami může trvat několik let. Po tu dobu ale bude mít ministerstvo ztížené podmínky pro jejich prodej a bude je muset udržovat.