Exploze v Poličce: Statik doporučil demolici. Štáb ČT natáčel na místě výbuchu

Exploze v Poličce: Statik doporučil demolici budovy (zdroj: ČT24)

Statik doporučil demolici budovy Poličských strojíren, kde koncem února explodovala trhavina. Majitel převzal místo 11. března poté, co policisté ukončili vyšetřování. Série výbuchů v jedné z hal zranila 19 lidí, z toho byli tři zaměstnanci vážně popáleni. Na místě, kam se poprvé dostal televizní štáb, natáčel redaktor České televize Erik Knajfl.

„Dodnes jsou vidět ohořelé zdi, obvodové zdi jsou potrhané, ční z nich armatura, jsou prakticky zdevastované a neopravitelné. Statik kvůli tomu doporučil strhnutí celé budovy,“ uvedl redaktor ČT Erik Knajfl.

Škody se odhadují na 100 milionů

„Dodnes jsou vidět na okolních valech trosky budovy,“ pokračuje Erik Knajfl. Místo exploze převzala firma v sobotu 11. března poté, co zde policie ukončila vyšetřování. Většina objektu byla explozí značně zdevastována. Generální ředitel strojíren Petr Němec už dříve připustil, že by mohlo být ekonomicky výhodnější vybudovat zcela nový objekt.

Exploze v Poličce: Štáb ČT natáčel na místě výbuchu (zdroj: ČT24)

„Poličské strojírny škody teprve vyčíslují, ale odhadem by se měla výše škod pohybovat kolem jednoho sta milionů korun,“ uvedl redaktor ČT. Série explozí v jedné z hal zranila 19 lidí, z toho byli tři zaměstnanci vážně popáleni. V tuto chvíli zůstává hospitalizována v nemocnici pouze jedna žena, která je mimo ohrožení života. Lidem při explozi zachránila život pevná zeď mezi lisem trhavin a skladem.

Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, obviněn zatím nikdo nebyl. Závěr vyšetřování lze očekávat během tří měsíců. Ve strojírnách vybuchla podle Českého báňského úřadu trhavina TNT, která byla součástí munice. Stalo se to při lisování takzvaných počinových náloží, výbuch a následný požár způsobil další exploze uskladněného materiálu.

Hejtman chce prověřit bezpečnostní systém firmy

Společnost obnovila provoz v nepoškozených budovách na konci února. Do té doby byli zaměstnanci doma a pobírali plnou mzdu. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) chce nechat prověřit bezpečnostní systém firmy. Ředitel Němec odmítl tvrzení, že společnost něco zanedbala, podle něj byly provozy pravidelně kontrolovány.

Samotné zničení jednoho výrobního objektu zásadní dopad na produkci nemá. Na poškozených technologiích se vyráběla jen malá část konečného výrobku. Tyto operace budou prozatím do doby náhrady zničených technologií řešeny subdodavatelsky.

Provoz na výrobu munice, v němž nastal výbuch, patřil společnosti STV Group, která je sesterskou společností Poličských strojíren. Poličské strojírny se specializují na výrobu a prodej pneumatických prvků a zakázkovou strojní výrobu. Skupina STV zaměstnává přes 500 lidí a v roce 2016 měla tržby téměř 1,5 miliardy korun.