Výbuch v Poličských strojírnách: Evakuovaní lidé se začali vracet domů

Výbuch zcela zdemoloval budovu v levé části snímku (zdroj: ČT24)

Policie v pátek večer uvolnila silnici u areálu Poličských strojíren, kde ve čtvrtek explodovala výbušnina. Lidé evakuovaní z okolí se tak začali vracet do do svých domovů, platí ale omezení pohybu venku. Policie událost šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti se škodou přesahující pět milionů korun. Výbuchy v areálu zranily devatenáct lidí, z toho tři těžce. V pátek do areálu dorazili pyrotechnici, kteří zkoumají místa explozí v jedné z hal. Pro dohašení jejích zbytků také na místo přijel speciální hasicí tank.

Evakuace okolí Poličských strojíren skončila. Že „bezprostřední riziko již není“, ujišťoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) již ráno, současně však podle něj ještě bylo třeba prohledat okolí. Pyrotechnici se během dne dostali až do epicentra výbuchů a oznámili, že další riziko již nehrozí. Lidé se tak mohli vrátit domů po 18:00, kdy policie zprůjezdnila silnici.

Déle než den strávili mimo domov obyvatelé, kteří žijí méně než 1300 metrů od areálu v poličské části Bořiny – tak rozsáhlé bylo bezpečnostní pásmo, do kterého policie nikoho nepouštěla. Tamní obyvatelé strávili mimo domov i noc na pátek. „Od včerejška byly nalezeny tři kusy munice v perimetru, v zapáskované oblasti mimo areál. Starostové okolních obcí byli znovu požádáni, aby vyhlásili v rozhlase, že do ohraničeného prostoru je zákaz vstupu,“ uvedla odpoledne policejní mluvčí Hana Kaizarová. Později se ale ukázalo, že šlo jen o obaly od munice.

90' ČT24: Policie vyšetřuje výbuchy v Poličce (zdroj: ČT24)

Nadále nemohou místní obyvatelé vycházet do lesů v okolí, protože ještě nejsou detailně zkontrolované. Z téhož důvodu je na silnici z Poličky do Jimramova zákaz zastavování. Evakuace se týkala víc než sedmdesáti obyvatel bytovek a domů v okolí strojíren. Do práce v pátek nemohli ani lidé, kteří pracují ve strojírnách nebo ve firmách působících v areálu podniku. 

Samotných obyvatel Poličky se evakuace nedotkla, jsou mimo nebezpečnou zónu v dostatečné vzdálenosti od strojíren, tedy dva a více kilometrů. „Pro nás je štěstí, že mezi areálem a městem je asi dva kilometry mezera. V historii včetně toho včerejšího výbuchu se ještě nikdy nestalo, že by ty následky byly až přímo do města,“ dodává starosta Poličky Jaroslav Martinů (ODS).

V sobotu pak bude pokračovat průzkum okolí. Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) se ochranný perimetr bude moci zmenšit na 300 metrů. Půjde tak jen o samotný areál strojíren, v němž bude následovat průzkum. Kdy se obnoví výroba v podniku, není zatím jasné. Mohlo by to být zhruba za týden, kdy se perimetr sníží už jen na samotný poničený objekt.  

Na místě pomáhá speciální tank i obrněné vozidlo

Cestu do epicentra výbuchů neabsolvovali pyrotechnici a hasiči po svých. Vrtulník s termovizí, který místo monitoroval během dopoledne, už situaci vyhodnotil jako natolik bezpečnou, že tam jejich týmy pustil, ale jen ve specializovaných vozech – pyrotechnici tak vyrazili v obrněném transportéru a hasiči ve specializovaném tanku. Ten přijel z Hlučína, aby zkrápěl hořící zbytky výrobní haly.

Podle náměstka krajského ředitele hasičů Aleše Černohorského byl hasicí tank přivezen ráno. „Je to předělaný tank, který má místo houfnice lafetovou proudnici a má nádrž na jedenáct krychlových metrů vody. Má také balistickou ochranu,“ popsal Černohorský. Pyrotechnici budou využívat vlastní speciální obrněné vozidlo. Obě zařízení byla využita po výbuchu munice ve Vrběticích na Zlínsku.

Zničená hala se zatím prohledávat nebude. „Samotný objekt zatím nechtějí policisté ani hasiči prohledat, protože pořád tam je riziko, že by mohlo dojít k detonaci,“ řekl ČT hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Doplnil, že polovina objektu je zničená a ve druhé části by mělo být 3500 granátů.  

Víkend stráví v nemocnici šest zraněných

Nemocnice Pardubického kraje převzaly ve čtvrtek do péče 16 lidí se středně těžkými až lehkými zraněními. Tři pacienti zůstávají hospitalizováni a v nemocnici zůstanou ještě několik dní, jsou ale ve stabilizovaném stavu. Ostatní už byli z nemocnice propuštěni během čtvrtka nebo pátku. Tři lidé utrpěli vážné popáleniny a jsou v popáleninových centrech v Praze a Brně.