Do Brna se vrací veletrhy. Doprovází je covidová opatření

Brněnské veletrhy zhruba po roce a půl útlumu způsobeném pandemií covidu znovu ožívají. O víkendu areál zaplní móda, v plánu jsou ale i další podzimní akce. Veletrhy jsou připravené ve standardním režimu, návštěvníci však musejí počítat s opatřeními proti šíření nákazy. Základním pravidlem je prokazování imunity účastníků buď certifikátem o očkování, negativním testem nebo dokumentem o prodělání nemoci.

Kvůli koronavirové pandemii budou muset návštěvníci veletrhů v Brně nosit ochranu úst a nosu a dodržovat rozestupy 1,5 metru. Zvětší se proto uličky v pavilonech a rozptylové prostory. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

„Akce jako veletrhy či kongresy je třeba plánovat dopředu. Jistotu vidíme v rostoucí kolektivní imunitě, kterou mohou prokázat očkovaní lidé a ti, kteří mají protilátky na základě prodělané nemoci. V Česku to bude již určitě více než šedesát procent, nacházíme se teda ve zcela jiné situaci než před rokem,“ řekl Kuliš. Návštěvníci by měli co nejvíce využívat on-line nákup vstupenek, aby se u vstupů netvořily fronty.

Kuliš: Opatření nemají jít proti podstatě veletrhu, kterou je setkávání tváří v tvář

Podle Kuliše není dodržování opatření tak nereálné jako před rokem, i přesto se nastavená omezení mohou do určité míry projevit na účasti vystavovatelů a návštěvníků. „Existují firmy, které si přejí veletrh bez omezení, a vystavovatelé, kteří se obávají o zdraví svých zaměstnanců, velmi opatrní jsou například Němci,“ uvedl.

Nastavená pravidla by podle ředitele měla být kompromisem mezi oběma proměnnými. „Nechceme ale taková omezení, která by šla proti podstatě veletrhu, kterou je setkávání lidí tváří v tvář a s podáním ruky,“ dodal.

Problém je podle něj cestování ze vzdálenějších zemí, například kvůli neuznávání čínských vakcín nebo omezenému leteckému spojení s Asií či USA. Čínské nebo indické firmy jsou přitom důležité třeba na Mezinárodním strojírenském veletrhu. Pro geograficky vzdálené potenciální vystavovatele nabízejí Veletrhy Brno možnost hybridních expozic s využitím on-line spojení.

Tržby se propadly o 90 procent

Veletrhy Brno od začátku loňského roku v souvislosti s koronavirovou pandemií musely zrušit téměř všechny akce. Tržby klesly o 90 procent a ztráty činily 258,5 milionu korun před zdaněním.

Druhé pololetí otevřou veletrhy módy Styl a Kabo, v září na ně naváže veletrh Animal TECH s Národní výstavou hospodářských výstav či Světová výstava psů. V říjnu se uskuteční odborné bezpečnostní veletrhy IDET, PYROS a ISET. Připravuje se také Mezinárodní strojírenský veletrh, který byl přeložený na začátek listopadu. Podle Kuliše zatím není jasná jeho podoba, ale jistě bude v menším rozsahu.

  • Brněnské výstaviště nabízí 127 tisíc metrů čtverečních výstavní plochy v celkem čtrnácti pavilonech.
  • Na stavbu hlavního pavilonu A padlo až šest milionů cementu, 90 vagonů železa, 250 vagonů dřeva a více než devět tisíc metrů čtverečních skla.
  • Kapitola dějin brněnského výstavnictví se začala psát v roce 1928, kdy začala výstava Soudobé kultury. Ve stejném roce vzniklo také Králíkovo divadlo, které ukončilo provoz po 70 letech v roce 1998.
  • Nejznámější z pavilonů brněnského výstaviště je pavilon Z, na který se jezdí dívat obdivovatelé architektury z celého světa. Vznikl k prvnímu strojírenskému veletrhu v roce 1959. Tehdy ho za pouhý měsíc navštívilo 2,4 milionu lidí.
  • Největším výstavním pavilonem na výstavišti, který je zároveň největší v celé střední Evropě, je pavilon P. Vznikl na místě tří původních pavilonů. Celkem má 15 tisíc metrů čverečních.