Dívka nemohla kvůli cévní vadě správně hýbat paží, při přípravě operace výrazně pomohl 3D model

Ve FN Brno používají k operacím cévních vad 3D modely (zdroj: ČT24)

Malformace je vrozené cévní onemocnění, které může na laika působit jako obrovský podkožní nádor. Ve Fakultní nemocnici Brno teď k operacím dvou malých dětí s touto diagnózou využili 3D modely, aby byli chirurgové při práci co nejpreciznější. S 3D tiskem zdravotníkům pomáhalo Vysoké učení technické v Brně.

Oba dětské pacienty operovala lékařka Olga Košková. Prozradila, že malý chlapec měl lymfatickou cévní malformaci, tedy cystu naplněnou lymfou, dívenka ji měla naplněnou žilní krví. Malformace jsou vrozené, jde o poruchu cévního vývoje.

„U chlapečka byla lymfatická malformace rozsáhlejší a vědělo se o ní už během těhotenství. U holčičky malformace postupně rostla s věkem,“ přiblížila ošetřující lékařka. Před operací u dívky byla cévní vada již tak velká, že jí znemožňovala správný pohyb paže. Zároveň v rámci léčby musela neustále nosit stahovací triko, což pro ni podle Koškové rovněž nebylo příjemné.

Matka dívky Anežka Tillová doplnila, že na to, že je něco v nepořádku, přišla ve chvíli, když chtěla dcerce cvičit s rameny. Po objevení cizorodého útvaru následovala návštěva pediatra. Košková uvedla, že v jejím týmu řeší podobně závažných případů dvacet až třicet do roka. V nemocnici rovněž funguje skupina pro léčbu cévních anomálií, která se podle Koškové pravidelně schází a debatuje o každém pacientovi. To podle ní umožňuje sestavovat léčebné plány daleko rychleji.

Z obrázku trojrozměrný model

Tentokrát byl ovšem v týmu i expert z Vysokého učení technického. „Oslovila jsem (odborného) asistenta (Petra) Marciana, zda by byl schopný obrázky z magnetické rezonance převést do 3D modelu a ideálně je pro mě ještě zvětšit,“ popsala Košková, které podle vlastních slov tyto modely velmi pomohly v předoperační přípravě. Ta podle ní zabrala několik měsíců. Ve spolupráci s univerzitou chce určitě pokračovat, Marcian už nemocnici pomáhá v problematice rozštěpů.

Obě děti po operaci nemají větší komplikace a například i jejich motorický vývoj probíhá úměrně k jejich věku.