Devatenáct obcí na jihu Moravy má nulovou nezaměstnanost. Krasové k tomu pomáhá dobrá doprava

Na jižní Moravě je 19 obcí, kde je nulová nezaměstnanost (zdroj: ČT24)

Míra nezaměstnanosti na jižní Moravě podle aktuálních dat uveřejněných Úřadem práce v červnu opět mírně klesla. Je o desetinu nižší než v květnu. Bez zaměstnání bylo v kraji něco málo přes dvacet šest tisíc lidí. V Krasové na Blanensku, která má čtyři stovky obyvatel, dokonce pracují všichni.

Na jihu Moravy je devatenáct obcí, kde všichni obyvatelé v produktivním věku pracují. Nejvíc jich je na Blanensku a největší je Krasová nedaleko Macochy. Každé ráno se tam pravidelně sejde nejvíc lidí na autobusové zastávce. Všichni jedou do práce. „Jsou tu prostě pracovití lidé. Jezdí do Blanska, Brna, Jedovnic,“ vysvětlila příčinu nulové nezaměstnanosti jedna z obyvatelek Krasové. Sama mířila do Blanska, kde pracuje jako kadeřnice.

Nezaměstnanost v Jihomoravském kraji – červen 2019 (v %)
Zdroj: MPSV

Právě dobré spojení do okolních větších měst může mít podíl na tom, že všichni práci mají. „Máme tady integrovanou dopravu, to nemá vůbec chybu,“ pochválila dopravní dostupnost obyvatelka obce. „V okolí je dost pracovních příležitostí, v Blansku a hodně lidí jezdí i do Brna,“ řekl další obyvatel Miloš Kuběna.

V malé obci je i obchod, prodavačka se musí otáčet a se zbožím zákazníkům pomáhat. „Přes den chodí většinou důchodci, maminky s dětmi, starší lidé,“ řekla prodavačka Marie Opletalová. Obecní úřad je přes den zavřený. Úřední hodiny v Krasové sice mají, ale až od sedmi večer, až se všichni vrátí z práce.

„Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech. Trh práce ovlivňují též sezonní práce, které jsou v plném proudu,“ řekla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková. Červen bývá každý rok měsícem s nejnižší mírou nezaměstnanosti, od července pak obvykle stoupá. Na Brněnsku a Vyškovsku firmy dokonce nabízejí víc pracovních míst, než je uchazečů. V okolí Brna je to 7961 pozic ve srovnání s 3523 nezaměstnanými.